UPPTÄCK NANOVÄRLDEN PÅ COSMONOVA

Aktuellt 18 sep 2015

Visste du att tråden i ett spindelnät är starkare än stål? Att luften du andas är full av partiklar från rymden, och att en regndroppe studsar mot vattenytan tills den blir mindre och mindre? Osynliga mysterier är en IMAX-film som precis har haft premiär på Cosmonova, och den tar med avancerad teknik publiken på en resa bortom det vi kan uppfatta med vår syn

OsynligaMysterier-Wordpress

Nu har IMAX-filmen Osynliga mysterier haft Sverigepremiär på Naturhistoriska Riksmuseets IMAX-biograf Cosmonova.

Det finns mycket som våra ögon inte kan registrera. Det är antingen för snabbt, för långsamt, för litet, eller helt enkelt osynligt, men det är här den revolutionerande tekniken kommer in.

Genom att visa oss det ögat inte kan se har tekniken gett oss ny kunskap som vi kan ha nytta av i vår vardag. Inom forskningen beskrivs det som nu pågår som en revolution.

– Jag tycker att filmen på ett väldigt bra sätt illustrerar hur oerhört smart naturen är uppbyggd. Genom att studera fenomen i naturen finns det massor med saker vi kan härma för att skapa nya tekniska lösningar med hjälp av nanoteknologi, säger Maria Strömme, professor i nanoteknik vid Uppsala universitet.

Genom filmen kan vi precis som ett bi se ultraviolett ljus eller uppleva hur det är att ha röntgensyn. Se en skallerorm plötsligt slå till, eller märka hur blixten inte bara rör sig nedåt från himlen utan även uppåt, från marken. Se en växt sträcka sig mot solen, och hur små organismer rör sig i våra kroppar.

I anslutning till filmen öppnar utställningen Osynliga mysterier som anknyter till filmens tema. Här möter besökarna fotografier som ger en häpnadsväckande inblick i mikro- och nanovärlden.

I utställningen kan besökaren även upptäcka själv med mikroskop och gissa vad fotografier tagna med avancerad teknik föreställer. Maskar, människosvett och kristaller visas på ett helt nytt sätt, och besökarna kan delta i en frågesport, uppleva hur andra djur ser sin omgivning, och förstå nanoteknikens möjligheter och risker.

Osynliga mysterier är en originalproduktion av National Geographic Entertainment och Days End Pictures. Filmens originalnamn är Mysteries of the Unseen World. Den 40 minuter långa filmupplevelsen är producerad av Jini Dürr och Lisa Truitt samt regisserad av Louie Schwartzberg. Osynliga mysterier använder innovativa höghastighetskameror, intervallfotografering, elektronmikroskop och nanoteknik för att ta med publiken in i en värld som inte går att se med blotta ögat.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.