Sony lanserar två nya superzoomar

Kompaktkameror 7 feb 2011

Sony kommer under april månad att släppa två nya superzoomkameror, och de nya modellerna är betecknade Cyber-shot HX100V, respektive HX9V. Kamerorna ser på utsidan väldigt olika ut. HX100V för tankarna till en mindre systemkamera, medan HX9V är mest lik en traditionell kompaktkamera. Men det är bara till det yttre de skiljer sig åt, utöver optiken så är det nämligen samma komponenter under skalet.

Båda modellerna har en särskild knapp för filmning i Full-HD-upplösning, och kamerorna spelar in i hastigheten 50 bilder per sekund (1920 x 1080 x 50p) och ska därmed kunna fånga action och snabbrörliga motiv med ett mjukt och skarpt resultat. Enligt Sony ska du med deras nya teknik nu kunna ta stillbilder, 3D-bilder och filma med samma resultat och kvalitet som med en systemkamera.

Cyber-shot HX100V är utrustad med ett Vario-Sonnar T*-objektiv från Carl Zeiss, och objektivet erbjuder en optisk zoomfaktor på 30x. Den mindre och lättare modellen HX9V har istället försetts med ett Sony G-objektiv som erbjuder 16x optisk zoom med 24 mm vidvinkel.

Båda de nya modellerna har försetts med bildstabiliseringssystemet Optical SteadyShot Active Mode, vilket ska reducera skakningar i tre olika riktningar (samma system som återfinns i Sonys Handycam-videokameror). Resultatet ska bland annat bli klarare och skarpare bilder vid fotografering utan stativ eller vid telefotografering.
HX100V och HX9V har utrustats med funktionerna 3D Sweep Panorama, 3D Still Image och Sweep Multi Angle vilket gör det möjligt att fotografera olika typer av 3D-bilder. Dessutom stödjer sensorn Exmor R CMOS på 16,2 megapixel den helt nya funktionen Intelligent Sweep Panorama HR (High Resolution). Genom att först rotera kameran 90 grader, trycka ned avtryckaren och föra kameran i en svepande horisontell rörelse fångar kameran panoramabilder med en upplösning på 10 480 x 4 096 pixlar. Varje bild blir i det läget nästan 43 megapixel stor.

Modellerna har vissa egenskaper som normalt sett bara brukar återfinnas hos systemkamerorna. Kamerornas autofokus ska exempelvis låsa på ett motiv på 0,1 sekunder. Dessutom ska funktionen bakgrundsoskärpa skapa bilder med skarpa motiv i förgrunden mot en mjuk oskarp bakgrund, vilket är särskilt bra vid porträttfotografering. När slutaren trycks ned skapar kameran automatiskt en singelbild utifrån två bilder tagna med olika fokusinställningar.

HX100V har även en manuell kontrollring som kan användas för att justera fokus och zoom. Denna möjlighet underlättar exempelvis makrofotografering då fokus kan justeras mycket exakt samtidigt som fotografen kan se en del av bilden i förstorat format.

Det smarta läget Superior Auto känner igen flera olika ljusförhållanden, anpassar automatiskt inställningarna, och tar flera bilder i hög hastighet vid svagt ljus. Därefter skapas automatiskt en korrekt exponerad och skarp bild, och det ska även gälla i utmanande ljus utan blixt. I alla fall om man får tro Sony. Kamerorna har även inbyggd GPS/kompass som registrerar plats och riktning som bilden är tagen på/i. Resultatet kan i efterhand beskådas på en datorskärm.

Cyber-shot HX100V och HX9V finns tillgängliga i handeln från och med april 2011 och priset för HX100V kommer att hamna strax över 5 000 kronor, medan HX9V blir ungefär en tusenlapp billigare.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.