Nackdelar med RAW

Guider 2 feb 2011

Den största nackdelen med att fota i RAW är den extra tid det tar att efterbehandla bilderna. JPEG och TIFF är redo att användas direkt när de kommer ur kameran, medan RAW-filer kräver det extra steg att öppnas genom ACR eller en annan RAW-konverterare innan de kan öppnas i Photoshop eller Elements, eller sparas i ett valt format. Du kan spara avsevärt mycket tid genom att applicera vissa inställningar generellt på alla eller flertalet bilder samtidigt, men det funkar endast om filerna är någorlunda konsekventa, då hela syftet med att fota i RAW motverkas om du applicerar inställningar som inte är optimerade för bilden i fråga.

Andra nackdelar med RAW
Filstorlek – RAW-filer är större än JPEGs (upp till fyra gånger i vissa fall). Det innebär att du behöver ett större minneskort i kameran och mer diskutrymme på din dator.

Skrivtid – Eftersom RAW-filer är större tar det längre tid för din kamera att spara varje bild jämfört med JPEG (även om man tänker sig att JPEG behandlas i kameran). Det innebär att RAW inte är idealt om du ska ta en serie med bilder i snabb takt för att t.ex. fånga ett objekt i rörelse.

Lokal redigering – Om du inte har CS4 kan du inte utföra lokal redigering i Raw-filer, endast generella. Du kan dock spara två eller fler versioner av en RAW-fil som du sedan kan kombinera ihop i Photoshop eller Elements.

Datering – Kameratillverkare ändrar ofta sina Raw-format, vilket kan innebära att äldre format i framtiden kan sluta stödjas. En lösning på detta är att spara dina RAW-filer i det universella DNG-formatet.

Du kan spara diskutrymme genom att komprimera din RAW-filer till en Zip-fil med t.ex. WinZip eller den inbyggda arkiveringfunktionen i Mac OS. Du behöver packa upp dem igen för att använda dem så detta alternativ är bäst för sådana filer som du inte behöver åtkomst till regelbundet. Du kan även spara mycket tid genom att behandla många bilder samtidigt. Du gör detta enklast i Filmstrip-läge, där du kan se alla bilderna samtidigt och markera de bilder du vill ska påverkas av justeringarna (se skärmdump).

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.