Skapa realistisk filmgrynighet

Guider 22 Nov 2010

1. Att lägga till grynighet på bilder simulerar en effekt som syns på höghastighetsfilm, och är ett bra sätt för att lägga till en ”smutsig” känsla på dina bilder. Det bästa alternativet för att skapa denna effekt är inte Grynighetsfiltret utan filtret Addera brus, även om vi behöver förstärka filtereffekten för att producera ett realistiskt resultat. Öppna en lämplig bild och konvertera den till svartvitt med föredragen metod.

2. Håll ner [Alt]/[Option] och klicka på knappen ”Skapa nytt lager” i Lagerpaletten. Välj Täcka över från Läge-menyn i dialogrutan för Nytt lager, och klicka i rutan under för att fylla lagret med 50 % grått. Vi kommer att skapa grynighetseffekten på detta lager; eftersom vi har satt blandningsläget på Täcka över, kommer endast pixlar som är antingen ljusare eller mörkare än 50 % grått att synas.

3. Gå till Filter > Brus > Addera brus, och sätt Mängd på runt 20 % och Fördelning på Gaussisk. Det spelar ingen roll om alternativet Monokromatisk är aktiverat eftersom vi arbetar på en svartvit bild här, men om du applicerar denna effekt på en färgbild behöver du aktivera detta alternativ, annars kommer grynigheten bara att se ut som färgbrus.

4. Klicka på OK för att applicera filtret. Effekten är redan rätt snygg, men om du zoomar in ser du att grynigheten är lite för skarp jämfört med riktig grynighet. För att göra den lite mjukare, går du till Filter > Oskärpa, sätter Radie på 0.3 pixlar och klickar OK.

5. Grynigheten ser nu mer realistisk ut. Den är inte helt perfekt – de skarpa kanterna på den underliggande bilden avslöjar effektens äkthet, men du måste titta ganska noggrant för att upptäcka detta. Du kan förklä dessa kanter, och förbättra grynigheten på samma gång, genom att applicera Oskarp mask på bruslagret. Sätt Mängd på 100 % och Radie på 1 pixel, och klicka OK.

6. I motsats till vad du kanske tror, tar detta inte bort den Gaussiska oskärpan som du precis har applicerat – oskärpan jämnar ut klumparna med svarta pixlar som produceras av filtret Addera brus och skapar en variation av gråa pixlar, och skärper du sedan upp lagret ökar definitionen mellan dessa pixlar. Avslutningsvis reducerar du opaciteten på bruslagret till runt 60 %.

Mängd-inställningen som du använder för filtret Addera brus bestämmer storleken på grynigheten, och den optimala inställningen beror på bildens storlek, så när du applicerar denna effekt på dina egna bilder, bestämmer du storleken först och experimenterar sedan med Mängd-inställningen. Skärmdump tagen från Elements 7.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.