Skapa ett kollage

Guider 6 apr 2011

1 Öppna en lämplig bild. För att skapa vårt montage behöver vi mycket utrymme, så gå till Bild > Ändra storlek > Arbetsyta i Elements, eller Bild > Arbetsyta i Photoshop. Avaktivera alternativet Relativ, skriv in 150% för Bredd och 300% för Höjd och klicka på den övre mittersta ankarpunkten så att arbetsytan utökas nedåt och på sidorna om bilden.

2 Sätt Tilläggsfärg för arbetsytan på vit och klicka OK – vi har nu arbetsyta under bakgrundslagret för att skapa vårt montage, medan vi har originalbilden synlig för referens. Vi kan nu börja “montera ner” vår bild in i mindre segment. För att göra detta tar vi det Rektangulära markeringsverktyget och ritar en markeringsram för att markera vårt första segment.

3 Tryck på [Ctrl]/[Command]+J för att flytta markeringen till ett nytt lager. Upprepa processen för att dela upp bilden i flera överlappande och slumpmässiga segment. Innan du skapar en ny markering, bör du dock försäkra dig om att du jobbar på bakgrundslagret, annars kommer du att markera en del av ett annat segment eller inget alls.

4 Du kan skapa så många segment du känner att du behöver, men tänk på att det är lätt att det blir rörigt när du överstiger ett halvt dussin. Positionera lagren så att de nästan matchar positionen i originalbilden, och finjustera sedan montaget genom att flytta lagren med Flytta-verktyget så att de är lite “felplacerade”

5 Om du aktiverar “Markera lager automatiskt” i alternativraden, kan du klicka på ett segment i bildfönstret för att flytta lagret. När du är nöjd med kompositionen, beskär du bilden för att ta bort oönskad arbetsyta.

6 Du kan förstärka effekten genom att lägga till skugga på varje lager. I Elements öppnar du Effektpaletten, klickar på knappen för Lagerstilar (den andra från vänster) och väljer Skuggor från menyn. Dubbelklicka på en tumnagel för att applicera effekten – här har vi valt Låg.

Denna fotokollageprocess är baserad på en teknik som tagits fram av den brittiska konstnären David Hockney. Istället för att dela upp en bild, skapade Hockney sina montage genom att kombinera allt från några få till över 100 Polaroidbilder av samma subjekt – vi kommer att visa dig hur du skapar denna effekt i nästa projekt.

För att lägga till skuggor i Photoshop, klickar du på knappen “Lägg till lagerstil” längst ner i Lagerpaletten och väljer Skuggor från menyn. Dialogrutan för Lagerstilar kommer att öppnas, och en Skuggeffekt kommer att appliceras, vilken du kan justera. För att skapa en effekt liknande den som visas här, behöver du sätta Vinkel på 130 grader och öka en eller flera av inställningarna Avstånd, Spridning och Storlek. Klicka OK för att applicera stilen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.