Skapa en fotoberättelse

Guider 5 apr 2011
fotoberättelse
fotoberättelse

1 Börja med att öppna 12 bilder som du vill använda för att skapa din berättelse. Var och en av bilderna ska vara 600 pixlar breda och 400 pixlar höga, så att du kan skapa ett nytt dokument som är 2120 pixlar brett och 2000 pixlar högt – detta ger oss 80 pixlars utrymme mellan våra fyra rader och tre kolumner, och runt kanterna. Sätt Bakgrundsinnehåll på Vit, och klicka OK för att skapa dokumentet.

2 Om du använder Photoshop eller Elements 8, går du till Inställningar, klickar på Enheter och linjaler och sätter Linjaler på Pixlar. Klicka OK, och gå till Visa > Linjaler för att visa linjalerna. Dra en guide från den övre linjalen till märket för 80 pixlar, och tre ytterligare till 560, 1040 och 1520. Dra guider från den vänstra sidan till 80, 760 och 1440.

3 Gå till Visa > Fäst mot > Stödlinjer. Gå till den första källbilden, Markera allt ([Ctrl]/[Command]+A), och Kopiera. Gå nu tillbaka till ditt dokument och Klistra in ([Ctrl]/[Command]+V). Dra bilden så att den ligger i linje med den lodräta och vågräta stödlinjen upp i det vänstra hörnet – den kommer att lägga sig till rätta när du närmar dig.

4 Upprepa nu detta för var och en av bilderna, kopiera, klistra in och räta upp med stödlinjerna. Vi behöver sedan konvertera bilderna till mono. Om du använder Photoshop fungerar ett Svart & Vitt justeringslager bäst; använder du Elements skapar du ett “stämplat” lager som innehåller alla lager i bilden, och använder Konvertera till svartvitt.

5 Sedan kommer vi att utöka arbetsytan för att skapa utrymme för text nedanför bilderna. Gå till Bild > Arbetsyta i Photoshop, eller Bild > Ändra storlek > Arbetsyta i Elements. Ändra Höjd till 2200 pixlar och klicka på den övre mittersta ankarpunkten (inringad här) så att extra arbetsyta läggs till i nederkant av bilden.

6 Om du har ett digitalt ritbord kan du nu skapa ett nytt lager och använda Ritstiftet (som har en hårdare spets än Penselverktyget) för att lägga till text – sätt diametern på 2 pixlar. Du kan även välja Text-verktyget, klicka i botten av bilden och lägga till text med en handskriven font – texten kommer att synas på ett nytt textlager.

Till stora delar självlärd, är den amerikanske fotografen Duane Michals (född 1932) mest känd för sin innovativa stil. Hans fotosekvenser innehåller ofta text för att utöka de filosofiska teman som han använder i sitt arbete. Under ett antal år, arbetade Michals med kommersiellt fotografi, och fotade för Esquire och Mademoiselle. Han hade ingen studio, utan föredrog att fota sina subjekt i deras egna miljöer.

Källbilder för denna effekt bör vara tillräckligt lika för att vara konsekventa när det kommer till subjekt och plats, men tillräckligt olika för att erbjuda något intressant för betraktaren. Barn är ofta utmärkta subjekt – de är naturligt aktiva och ofta ovetandes om kameran, så att du kan fånga en variation av rörelse och uttryck för att ge sekvensen energi och drama. Vuxna subjekt behöver instruktioner för att skapa en “berättelse” för sekvensen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.