PROUD PEOPLE PÅ NORRKÖPINGS STADSMUSEUM

Aktuellt 23 apr 2014

Mellan den 24 april och den 15 maj kan du se utställningen Proud People i Rum för fotografi på Norrköpings Stadsmuseum. Utställningen består av bilder av fotografen Jan Dahlqvist, och motiven är människor som lever i utkanten av normsamhället

JanDahlqvist-WordpressFoto: Jan Dahlqvist

Det är naket eller påklätt, de kan vara strippor, tatuerade, bögar, transvestiter eller lesbiska. Två saker har de gemensamt. Det är att de ofta lever i utkanten av normsamhället och att de är stolta över sig själva.

I en fotoserien på cirka 80 bilder ifrågasätter fotografen Jan  Dahlqvist normen. Han vill få betraktaren att sluta häpna och fördöma och istället acceptera människan som den är.

I samband med Norrköping Pride kommer Jan att hålla en föreläsning och om de möten han har haft under sitt projekt.

En tatueringsmässa i Norrköping, i början av 2000-talet, var starten för vad som skulle komma att bli ett stort fotoprojekt med porträtt. Jan Dahlqvist har rest runt med en grå presenning under flera år och fotat människor på nattklubbar, tatueringsmässor och privata fester. 2002 ställde han ut serien för första gången i Norrköping på Galleri Lust. Efter att utställningen visats runt om i världen är nu cirkeln sluten.

Jan Dahlqvist har följt i Edward S Curtis fotspår – han som fotograferade Nordamerikas indianer under tidigt 1900-tal. Jan har tittat på dagens folkstammar. Han menar att de etniska gränserna suddas ut i den moderna västvärlden och att det idag kanske är än mer viktigt att visa och uttrycka att man är unik.

Med ett alltmer globalt och gemensamt kulturutbud söker man sin egen identitet och stam. Geografiska gränser suddas ut och man kan idag, utan problem, kommunicera globalt. Idag utrycker vi vår grupptillhörighet med hjälp av kläder, musik och smak snarare än kön, ålder och ursprung. Så som Edward S Curtis fångade uttrycket hos de stolta indianerna har Jan porträtterat stolta människor som ofta lever i utkanten av normsamhället.

Jan Dahlqvist (f. 1960) fotograferar porträtt, mat, mode, konst, resereportage, böcker och utställningsserier. Han arbetar med framgångsrika människor inom sina områden, liksom människor som lever utanför det så kallade normsamhället.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.