Producera högkvalitativa gråskalebilder

Guider 30 aug 2010

kombinera kanalinformation i precisa mängder

Du kan använda funktionen Blanda kanaler (endast i Photoshop) för att skapa speciella färgeffekter eller ta bort färgstick (det kräver dock en hel del tålamod). Verktyget är dock främst framtaget för att avmätta en färgbild på ett kontrollerat sätt; det är inte lika sofistikerat som CS3/4:s dialogruta för Svart-vit, men det är inte långt ifrån. När du skapar en mono-bild genom att minska mättnaden i ett färgfoto med hjälp av Nyans/Mättnad skapas en gråskaleversion från sammansatta RGB-värden för varje pixel; Blanda kanaler ger dig möjlighet att justera balansen mellan de olika kanalerna för varje pixel. Som en tumregel innehåller den gröna kanalen i en RGB-bild störst mängd detaljer, medan den röda kanalen innehåller minst. Den blå kanalen innehåller mycket av kontrastinformationen – du kan därför t.ex. öka procentandelen av den blå kanalen i blandningen i en landskapsbild för att försäkra dig om att bilden kommer innehålla tillräckligt med kontrast i den molniga himlen.

Det är en bra idé att applicera Blanda kanaler som ett justeringslager, vilket ger dig chansen att gå tillbaka och finjustera inställningarna om det behövs. Aktivera alternativet Monokrom längst ner i dialogrutan för att applicera en initial mono-konvertering där de röda och gröna kanalerna står på
+40 % och den blå på +20 %. Justera sedan reglagen för en eller flera kanaler för att skapa en anpassad effekt. För bästa resultat bör det totala procentvärdet för de tre kanalerna (eller alla fyra om du arbetar på en CMYK-bild) ligga runt 100 % – en värmande effekt komma synas om du överstiger det värdet. Använd Kontrast-reglaget för att göra bilden ljusare eller mörkare. Skärmdump tagen från Photoshop CS3.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.