Lith-look

Guider 15 aug 2011

I tiden före digital fotografering, användes s.k. lith-film för att skapa kontrastrika svartvita bilder. I detta tips kommer vi att visa dig hur du tar denna look så långt det går, genom att utföra en konvertering som inte innehåller några mellantoner över huvud taget. Föga förvånande är det en stil som endast passar vissa typer av bilder, men för vår Toskanska trappa, har det förvandlat en annars rätt tråkig bild till något grafiskt och mäktigt…

1 Konvertera till svartvitt
Öppna Photoshop Elements i redigeringsläget. Gå till Arkiv>Öppna och lokalisera bilden du vill justera. Det enklaste sättet att skapa en monobild är att gå till Förbättra>Konvertera till svartvitt. Använd Stil-menyn för att se vilken förinställning som ger dig det mest kontrastrika resultatet – i detta fall är det Dagstidning.

2 Justera färg och kontrast
Titta på ”Efter”-versionen till höger – du kommer att se att även denna kontrastrika version innehåller mycket mellantoner. Du kan leka med Färg- och Kontrast-reglagen för att göra saker och ting mer svartvitt, men även om du drar Kontrast till 100% blir du inte av med de grå tonerna helt och hållet.

3 Eliminera mellantoner
För att skapa en monoversion utan mellantoner, klickar du på Avbryt och går till Filter>Justering>Tröskelvärde. I dialogrutan för Tröskelvärde, använder du reglaget för att bestämma vilka pixlar som ska bli svarta och vita; pixlar mörkare i ton än Tröskelvärdet du sätter kommer att bli svarta, medan pixlar som är ljusare blir vita. Sätt Tröskelvärde på 128 och klicka OK.

4 Avslutande justeringar
Ta Beskärningsverktyget och välj Använd förhållande i foto i Alternativraden. Klicka och dra på bilden för att beskära bort det nedersta steget. Ta Klonstämpeln, välj en hård pensel satt på 50 pixlar och en Opacitet på 100%. Klona bort eventuellt fläckar av vitt och svart.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.