LEICA T – APS-C-SENSOR OCH NYA OBJEKTIV

Systemkameror 29 apr 2014

Leica har passat på att lansera ett helt nytt kamerasystem som man döpt till Leica T. Den första modellen innehåller bland annat en APS-C-sensor och inbyggt WiFi-stöd. Samtidigt lanserar Leica två nyutvecklade objektiv till det nya systemet, med ytterligare två objektiv på gång

Leica T

T-System är namnet på ett helt nytt kamerasystem med utbytbara objektiv från Leica. Tillsammans med Audi Design har man omtolkat och återskapat Leicas klassiska formspråk, och ett resultat av arbetet är det nya kamerahuset som är skapat ur ett enda stycke aluminium. Förstlingens modellnamn är 701.

Den nya kameran är utrustad med en nyutvecklad CMOS-sensor i APS-C-format med 16,5 megapixlar, och erbjuder slutartider på mellan 30-1/4000-dels sekund.

På baksidan sitter en tryckkänslig TFT-skärm på hela 3,7 tum med 1 300 000 pixlar med vilken det är möjligt att styra och kontrollera funktioner både i bildtagnings- och bildvisningsläget.

Kamerans MyCamera-meny går att ställa in efter användarens preferenser och blir därmed en direktväg till oftast använda funktioner och inställningar.

På kamerans ovansida sitter två inställningsrattar med vilka du bland annat ställer in bländare och slutartid, och på framsidan återfinns en inbyggd blixt.

Kameran erbjuder en maximal seriebildtagningshastighet på 5 bilder per sekund, och ett ISO-omfång på ISO 125-12500. Video kan spelas in i full-HD-upplösning (1920 x 1080, 30p), alternativt i HD-upplösning (1280 x 720, 30p).

Leica T är det första kamerasystemet från Leica som innehåller integrerat WiFi-stöd. Det gör det möjligt att trådlöst överföra bilder och videoklipp från kameran direkt till en smartphone, surfplatta eller dator. Leica har även tagit fram en kostnadsfri T-app för iOS-enheter (Apple). Appen innehåller bland annat en fjärrstyrningsfunktion som gör det möjligt att använda den smarta enheten som en elektronisk sökare.

Bland tillbehören som går att köpa till Nya Leica T finns bland annat en elektronisk sökare med inbyggd GPS-funktion. Sökaren går bland annat att vinkla och vrida, vilket ska öka flexibiliteten vid användning. Leica erbjuder även en nyutvecklad blixt – Leica SF 26. Förutom att använda som traditionell blixt vid fotografering av stillbilder så går den att använda som LED-ljuskälla vid videoinspelning.

Det nya systemet lanseras tillsammans med två olika objektiv. Det första objektivet som nu finns tillgängligt är normalzoomen Leica Vario-Elmar-T 18–56 mm f/3,5–5,6 ASPH. Vill du istället satsa på en fast brännvidd så kanske det lilla vidvinkelobjektivet Leica Summicron-T 23 mm f/2 ASPH passar bättre.

Lagom till årets Photokina kommer Leica dessutom att lansera vidvinkelzoomen Super-Vario-Elmar-T 11–23 mm f/3,5–4,5 ASPH, samt telezoomen Vario-Elmar-T 55–135 mm f/3,5–4,5 ASPH.

Den som vill kunna använda sina gamla M-objektiv tillsammans med nya Leica T blir förmodligen glad över att få reda på att Leica dessutom har tagit fram en ny adapter – M-Adapter T – som gör det möjligt att ansluta alla M-objektiv som har tillverkats sedan 1954. Adaptern innehåller en sensor för 6-bitars M-objektiv, vilket ger tillgång till Leica T-funktioner som exponeringsmätning, bländarprioritetsläge och manuella inställningar.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.