Kanalinformation

Guider 8 feb 2011
kanalinformation
kanalinformation

1 Öppna en lämplig bild. Om du använder Elements, se nedan. I Photoshop går du till Fönster > Kanaler för att öppna Kanalpaletten. Där klickar du på den röda, gröna och blå kanalen i tur och ordning för att se hur de skiljer sig åt vad gäller kontrast. (Du behöver titta på kanalerna som gråskalebilder för detta.)

2 För att förbättra kontrasten i bilden letar du upp den kanal i vilken de områden du vill göra mörkare är mörka och de områden du vill göra ljusare är ljusa. (Du kan skippa dessa två första steg om du vill experimentera med inställningarna för Använd bild, men du får en bättre uppfattning om hur effekten fungerar och vad du kan förvänta dig om du vet hur kanalerna skiljer sig.)

3 För att återgå till färgbilden, klickar du på RGB-kanalen. Gå sedan till Bild > Använd bild. Gå till dialogrutans Kanal-meny och välj den kanal som har bäst kontrast, och gå sedan till dialogrutan Blandnings-meny och ändra blandningsläget till Mjukt ljus för en rak kontrastförstärkning. Justera opaciteten efter behov och önskemål.

4 Välj de andra kanalerna i menyn och pröva olika blandningslägen för att se hur effekterna skiljer sig. ”Kontrast”-lägena är mest användbara – Täcka över skapa en stark kontrastförstärkning, medan Skarpt ljus, Klart ljus och Linjärt ljus ökar kontrasten och påverkar färgerna på olika sätt – men flera andra lägen kan producera intressanta effekter, beroende på bilden i fråga.

5 Med tre kanaler och dussintals användbara blandningslägen att välja från, kan du skapa många olika effekter. Här har vi valt den röda kanalen och Mjukt ljus vid 80 % opacitet; nedan har vi valt den gröna kanalen och Skarpt ljus vid 100 % opacitet, vilket skapar en kontrastrik, aningen avmättad look som liknar mörkrumseffekten ”bleach bypass”.

Denna metod för att justera kontrast försäkrar dig om att justeringen inte applicera enhetligt över hela bilden, istället används informationen från färgkanalerna för att skapa justeringen. Effekten du får är beroende av både kanalen du väljer, och blandningsläget – när det gäller Mjukt ljus, t.ex., kommer toner som är ljusare än 50 % grått göra korresponderande delar av färgbilden ljusare, och toner som är mörkare än 50 % grått gör dem mörkare.

Elements har inte funktionen Använd bild, men du kan skapa samma effekter om du installerar plug-in-programmet Elements + från filarkivet, som ger dig möjlighet att isolera kanalinformationen. Följ instruktionerna för att installera den, och öppna sedan Effektpaletten. Klicka på Fotoeffekter, välj Elements + från menyn, dubbelklicka på tumnageln för att öppna dialogrutan, och fortsätt enligt nedan.

I dialogrutan för Elements +, väljer du önskad färgkanal och avaktiverar ”Visa inaktiva kanaler” nedanför för att visa gråskalig kanalinformation. Stäng dialogrutan, och Markera allt för att markera bilden, och Kopiera. Öppna Elements + igen och välj RGB-kanalen, och stäng dialogrutan och Klistra in kanalinformationen i detta dokument; det kommer att synas som ett nytt lager. Ändra blandningsläget på detta lager för att skapa önskad effekt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.