Första svenske vinnaren vid Sony World Photography Awards

Aktuellt 3 maj 2013

Nu är de första vinnarna i Sony World Photography Awards korade och vi kan glädjas åt att hela 5 av 15 utmärkelser landade i Norden. Svensken Christian Åslund från Sverige vann utmärkelsen Campaign Photographer of the Year, och den norska fotografen Andrea Gjestvang vann priset L’Iris d’Or om 25 000 dollar. Dessutom utsågs den Vietnamesiska fotografen Hoang Hiep Nguyen till Open Photographer of the Year  

ChristianAslund-WordpressBild: Christian Åslund

Den norska fotografen Andrea Gjestvang fick motta utmärkelsen the L’Iris d’Or/Sony World Photography Awards Photographer of the Year 2013. Hon vann över 122 000 bidrag från 170 länder och tog emot sitt pris på 25 000 dollar och fotoutrustning från Sony vid en gala i London.

Juryn röstade enhälligt för Gjestvangs kraftfulla porträttserie av barn och ungdomar som överlevde massakern på Utøya i juli 2011. Med namnet One day in history fångar bilderna unga överlevare med känsla och ärlighet.

Vi kan även glädja oss åt att svensken Christian Åslund blev den första svenska fotograf som prisats vid Sony World Photography Awards. Han tilldelades utmärkelsen Campaign Photographer of the Year och en Sony A99 vid galan. Åslund fotade den vinnande bildserien som en reklamkampanj för sneaker-varumärket Jim Rickey, och bilderna går under namnet Honkey Kong.

– Även om det här var en reklamkampanj ville jag verkligen fota på plats i Hongkong, i stället för i en studio. Känslan är mer äkta och mycket svår att få fram i studion, säger Christian Åslund.

Genom att fota så högt ovanifrån som möjligt, med hjälp av ett teleobjektiv för att göra bilderna plattare, skapades en känsla av att modellen är en 2D-karaktär från ett dataspel.

– Vi använde walkie-talkies för att kommunicera med modellerna på marken – dels för att ge dem instruktioner, och dels för att få en överblick av trafiken. Vi var mitt i gatan och hade varken tid eller budget till att stänga av vägarna. Jag tror att Honkey Kong-kampanjen fungerade eftersom det är lite udda och vridet perspektiv av en vanlig uppfattning. Vi har alla varit uppe på en högre punkt och tittat ner, men kanske inte tänkt på det på det sättet.

Christian Åslund är en svensk fotograf baserad i Stockholm. Han har arbetat som fotojournalist för tidningar, tidskrifter samt organisationer, och dokumenterat en rad väpnade konflikter, samt miljömässiga och sociala frågor.

Den 21-åriga amatörfotografen Hoang Hiep, från Hanoi, Vietnam, utsågs till Open Photographer of the Year. Hoang Hiep köpte sin första digitalkamera för ett år sedan, men i och med utmärkelsen vann han en Sony α77 och 5 000 dollar. Den vinnande bilden föreställde en flicka i en storm.

Vinnarna i de övriga kategorierna och fotograferna som kom på andra och tredje plats presenterades också vid galan. Kvällens vinnare representerar hela världen – från Australien till Peru. Alla femton flögs in till galan för att motta sitt pris och en Sony α99.

Vinnarna är:

•         Architecture – Fabrice Fouillet, France

•         Arts and Culture – Myriam Meloni, Italy

•         Campaign – Christian Åslund, Sweden

•         Conceptual – Roman Pyatkovka, Ukraine

•         Contemporary Issues – Valerio Bispuri, Italy

•         Current Affairs – Ilya Pitalev, Russia

•         Fashion – Klaus Thymann, Denmark

•         Landscape – Nenad Saljic, Croatia

•         Lifestyle – Alice Caputo, Italy

•         Nature & Wildlife – Satoru Kondo, Japan

•         People – Andrea Gjestvang, Norway

•         Portraiture – Jens Juul, Denmark

•         Sport – Adam Pretty, Australia

•         Still Life – Vanessa Colareta, Peru

•         Travel – Gali Tibbon, Israel

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.