Enkel superzoom från Canon

Kompaktkameror 6 sep 2011

Den senaste superzoomkameran från Canon heter PowerShot SX150 IS, och den är utrustad med en 14-megapixels sensor och ett 12x-zoomobjektiv på motsvarande 28-336 millimeter.

Den optiska bildstabilisatorn ska en enligt Canon ge fyra bländarstegs fördel, samtidigt som tekniken Intelligent IS hjälper till att säkerställa att både bilderna och videosekvenserna blir skarpa. Funktionen är helt automatiskt och kan identifiera tagningssituationen direkt. När systemet identifierat både scen och objekt väljer det den mest lämpade bildstabiliseringen.

PowerShot SX150 IS innehåller även Smart Auto-tekniken för ansiktsigenkänning och för objektavkänning. Den identifierar tagningen utifrån 32 variabler, och justerar därefter automatiskt kamerans inställningar.

Tekniken Servo AF/AE ser till att människor, sällskapsdjur och andra motiv (t.ex. bilar) är i fokus och välexponerade ända tills avtryckaren trycks ned helt och bilden tas. Vill du bara sikta och trycka av tar Enkelt läge automatiskt kontroll över kamerainställningarna. På så sätt kan även ovana fotografer få den bild de vill ha.

Stillbilder och videoklipp kan granskas och spelas upp direkt efter tagningen på kamerans 3-tumsskärm. Dessutom kan kan användaren få råd och tips via LCD-skärmen, vilket är tänkt att underlätta en hel del för mindre vana användare.

Kameran kan även filma i HD-upplösning (720p) med stereoljud. Med en speciell videoinspelningsknapp växlar du direkt från stillbildstagning till videoinspelning.

Det finns stöd för videoinspelning i Apples format iFrame och det behövs ingen omkodning före import till Apples videoredigeringsprogram, vilket gör det snabbare och enklare att överföra och redigera videosekvenserna.

Kameran har också en mängd kreativa filter som går att applicera på både stillbilder och filmer. Här erbjuds exempelvis en Fisheyeeffekt, Superintensiv och Affischeffekt. Monokrom innebär tagningar i svart och vitt, sepia eller blått, och med Miniatyreffekt ser bilderna ut som småskalemodeller. Miniatyreffekten kan också användas i videoläget för experiment med olika effekter.

Tack vare Smart slutare blir det bekvämt att ta allt från självporträtt till viktiga gruppbilder vid familjehögtider. Exponeringen kan aktiveras genom en blinkning eller ett leende. Självutlösare efter ansikte fjärrutlöser kamerans avtryckare när ett nytt ansikte tar plats i bilden – fotografen behöver alltså inte längre skynda sig fram för att komma med på gruppbilder och självporträtt.

Canon PowerShot SX150 IS erbjuds i färgerna rött, svart och silver, kommer att kosta cirka 2 100 kronor och finns i butik nu.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.