Konstiga färger

Guider 5 sep 2011

Photoshops Autokontrast och Automatiska färgjusteringar erbjuder en perfekt utgångspunkt när du ska ta bort blekningar och färgstick. I de flesta fall kommer de väldigt nära den effekt du är ute efter, och du kan lägga till Nivåjusteringslager för att justera effekten efter behov. Problem kan uppstå där blekningarna eller färsticken inte är enhetliga över hela bilden; de kanske ibland bara syns i hörnen. I ett sådant fall kommer Autojusteringarna att lura dig en aning och du måste arbeta manuellt. I detta fall kommer du även behöva använda lagermasker för att göra lokala Nivåjusteringar. Om du t.ex. korrigerade för en blekning som endast syntes i ett hörn av bilden, behöver du ta en stor svart pensel och måla bort justeringen i andra områden där kontrasten var okej. I vissa fall kanske du behöver två Nivålager: ett för att ta bort blekningen och ett för att skapa god kontrast för bilden som helhet.

Photoshop erbjuder Autojusteringar för att ta bort blekning och färgstick och återskapa kontrast från färgfotografier. När Autofunktionen inte fungerar, kan du använda Nivåer för att göra jobbet manuellt istället. Som alltid bör du använda ett justeringslager istället för att arbeta direkt på lagerinnehållet.

01 Pröva Autokontrast
Börja med Autokontrast för att förbättra kontrast och ta bort färgstick. Duplicera bakgrundslagret med Cmd/Ctrl+J. Gå till Bild > Autokontrast och kolla in resultatet.

02 Manuell kontrast med Nivåer
Om Autokonstrast inte fungerar, behöver vi arbeta manuellt istället. Lägg till ett Nivåjusteringslager och dra de svarta och vita reglagen inåt till dess att kontrasten förbättras.

03 Pröva Autofärg
För att ta bort ett färgstick kan du använda Bild > Tunna ut på det duplicerade lagret. För färgbilder använder du Bild > Autofärg istället. Det ger ofta ett mer neutralt resultat.

04 Nivåer manuell färg
Om färgerna fortfarande inte är helt neutrala, kan du lägga till ett Nivåjusteringslager och klicka på rullgardinsmenyn som säger RGB. Välj Röda och flytta det mittersta grå reglaget till vänster för att lägga till rött, och höger för att ta bort rött.

05 Nivåer manuell färg 2

Sedan väljer du Grön från menyn och upprepar. Upprepa även för Blå. Du kan även välja RGB och använda det mittersta reglaget för att göra bilden mörkare utan att det påverkar färgerna.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.