Avancerad färg-till-mono-teknik

Guider 16 aug 2010

Gå till Bild > Läge och välj Lab-färg. I Kanalpaletten väljer du kanalen Ljushet. Välj Bild > Läge > Gråskala, och [Ctrl]/[Command]-klicka sedan på den Grå kanalen för att läsa in kanalen som en markering, och inverterar markeringen för att markera skuggorna. Gå till Bild > Läge > RGB-färg. Lägg till ett Enfärgat fyllnadslager, och i färgväljaren väljer du en mörk grå, eller en färg om du vill skapa flertonighet; denna färg kommer att indikera tonomfånget på din konverterade bild. Ändra lagrets blandningsläge till Multiplicera. Oroa dig inte för hur det ser ut för tillfället – du kan göra ändringar på de olika lagren senare.

Förstärk kontrasten i bilden med en S-kurva på ett Kurvjusteringslager. Markera det översta lagret och tryck på [Ctrl]+[Alt]+[Shift]+E ([Command]+[Option]+[Shift]+E på Mac) för att slå samman dina tre lager till ett separat nytt lager. Sätt blandningsläget på det sammansatta lagret till Täcka över och dra ner Opaciteten till 20 %. Gå till Filter > Annat > Högpass, och sätt Radie på 50 pixlar. Högerklicka på lagret och välj Blandningsalternativ. [Alt]/[Option]-klicka det svarta reglaget i sektionen Detta lager i dialogrutan, vilket kommer att dela reglaget i två delar. Flytta det delade reglaget till 50 och 75. Gör samma sak med det vita reglaget , men sätt där de båda nya reglagen på 185 och 205. Du kan finjustera effekten genom att justera opaciteten på de olika lagren.

Denna metod utvecklades av den världskända porträttfotografen Greg Gorman. Det är en bra idé att spela in processen som ett makro, och Greg erbjuder en steg-för-steg-guide på nedanstående webbsida.

En steg-för-steg-guide

Ladda ner makrot, och mycket annat

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.