1 V2 – ny spegellös från Nikon

Systemkameror 26 okt 2012

Det är lite drygt ett år sedan Nikon lanserade sina första spegellösa systemkameror, Nikon 1 V1, samt J1, och nu kommer efterföljarna V2 och J2.

Man har behållit CX-formatet på sensorn som alltså är något mindre än Four-Thirds-formatet, men istället för de dryga 10 megapixlarna som erbjöds i första versionen har man nu istället pressat in 14,2 miljoner punkter. Huruvida det faktiskt kommer att ge bättre bilder återstår att se, klart är i alla fall att man nu ligger mer i fas med konkurrenternas upplösningar.

Nikons första spegellösa fick en del kritik för att huset var lite för slimmat och saknade handgrepp, så det har man nu åtgärdat. Kvar finns dock fortfarande ett slimmat hus och smidiga objektiv. Tack vara brännviddsförlängningen på 2,7x kan ju också objektiven göras kortare. Dock på viss bekostnad av vidvinkelförmågan.

När förra versionen av Nikon 1 lanserades ansåg Nikon själva att det var världens snabbaste kamera, men det var över ett år sedan och nu hävdar man att autofokusen blivit ännu snabbare och exaktare. Kamerans snabbhet var en av Nikon 1:s stora fördelar och det har man levt vidare på och kameran klarar idag 15 bps om den behöver fokusera om, medan den kan dra iväg hela 60 bps i full upplösning vid låst fokus.

Utöver den betydligt högre upplösningen är det inga större förändringar från föregångaren och frågan är om 14,2 megapixlar istället för 10,1 tillsammans med ett pressat ISO från 3 200 till 6 400 och ett bättre grepp är tillräckligt för att locka Nikonanvändarna till att uppgradera.

Du som vill investera i en Nikon 1 V2 får vänta till den 22 november när kameran släpps i butik och får då räkna med att betala cirka 8 000 kronor. I priset ingår även ett 10-30 mm-objektiv.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.