VIRSERUMS KONSTHALL VISAR ÄLGJAKT

Aktuellt 24 okt 2014

Fram till och med den 7:e december i år kan du se utställningen ”Älgjakt igen” på Virserums Konsthall. Utställningen visar Bertil Hertzbergs senaste älgjaktsbilder

BertilHertzberg-Wordpress

Bild: Bertil Hertzberg

År 2000 fick Bertil Hertzberg uppdraget från Virserums Konsthall att göra en utställning om älgjakt. Fjorton år senare blev han ombedd att göra en ny utställning om och på nytt följa jaktlagen i Mästreda utanför Braås och Kråketorp utanför Virserum.

 

– I den första utställningen handlade det väldigt mycket om jakten, älgen och skogen. Nu när jag fick chansen att återvända har jag fokuserat på personerna och jakten blir som en plattform för att få möta dem. Jag vill bli en röst åt dem. Jag vill berätta hur det är att jobba och leva i glesbygden och i skogen. Det är viktigt för mig att jag lär känna dem och att de vill dela med sig av sina berättelser. Det gör också att det är konkreta röster och livsöden som beskrivs i utställningen.

 

Bertil beskriver många förändringar som skett under de fjorton som gått.

 

– En del naturliga förändringar i jaktlagen som att någon kanske har avlidit eller att någon ny kommit in såklart. Men ser man på hur det förändrats för dem som personer så berättar lantbrukarna om att det är tuffare att leva på landsbygden nu. De har fler administrativa pålagor som de tvingas jobba med och som tar allt mer tid. Ska de flytta grupper av djur mellan två hagar så ska det registreras i en dator. Sådant tar tid och kraft för dem som de helst vill lägga ute på gården.

 

Det finns vissa ”Norrlands”-problem i Småland. I vissa området finns det många ungkarlar som blivit kvar när tjejerna dragit iväg för att plugga. Sedan har inflyttningen till städerna gjort att det inte finns bra jobb för tjejerna på landsbygden när de är klara. Det blir ett problem för landsbygden. Samtidigt är det jobbigt med de bristande kommunikationerna. Familjer behöver ha två bilar för att kunna klara sig. Bara det att man behöver oroa sig för att de kanske ska lägga ned ambulansen i byn gör att många äldre drar sig för att bo kvar på landsbygden.

Utställningen pågår fram till och med den 7/12-2014.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.