Ta gatuporträtt

Teknik 7 Nov 2012

Fotografen Danny Santos II tog den här bilden på en fullständig främling på Orchard Road i Singapore. “Det är inte helt enkelt att närma sig folk man inte känner”, säger han. Jag har gjort det under ett år och blir fortfarande nervös. Men försök att komma över din rädsla, för det kommer definitivt att vara värt det.” Till sitt projekt “Porträtt av Främlingar” lyckades Danny totalt samla ihop 104 porträtt.

“Titta efter intressanta människor”, råder han. “Den här killen är en gatuartist som spelar på slagverk. När någon har gått med på att posa för mig, ber jag dem titta rakt in i objektivet och jag ber dem sällan att le!” När du har hittat modet till att få en främling att posera så måste du ta hänsyn till det befintliga ljuset. “Jag föredrar att fota i naturligt ljus, sent på eftermiddagen under en molnig himmel”, säger Danny.

“Om solen är stark så fotar jag i skuggan. Det ger ett mjukt och direkt ljus som faller fint på modellens ansikte.” Till den här bilden använde Danny ett Nikon 85 mm f/1,4D-objektiv på sitt Nikon D300-hus. Jag ställde in bländaren på f/1,4 för att göra bakgrunden helt oskarp och fokuserade på ögonen för att de skulle bli hundraprocentigt skarpa.

Sätt igång…

* Det är mer troligt att du hittar en blandning av människor att fota i en stad eller på en hektisk gata.
* Ett fastobjektiv kommer att ge det bästa resultatet. Öppna upp bländaren så mycket som möjligt för att göra bakgrunden oskarp.
* Se upp med fula skuggor på modellens ansikte. Fota i skugga eller, om möjligt, under en molnig dag.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

1 kommentar

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.