Slut med suddiga bilder

Mjukvaror 10 Dec 2010

Nu släpper företaget Topaz Labs ett insticksprogram till Photoshop som med hjälp av justerbara effekter kan tona ned oskärpa i bilder.

Topaz Labs är mest kända för att ha tillverkat ett av de bättre insticksprogrammen för friläggning av bilder – Topaz ReMask, och alla pluginmoduler från Topaz Labs har en gemensam nämnare, nämligen avancerade algoritmer för bildförbättring eller skärpa. Du kanske inte ska förvänta dig resultat som i TV-serien CSI, där man trollar fram ansikten ur pixlar, men verktygen är verkligen blixtsnabba och ger förvånansvärt bra resultat, om du jämför med de inbyggda skärpefiltren som finns i Photoshop. Här handlar det om att få bort suddighet och oskärpa i bilder orsakade av dålig autofokus, inte helt perfekta objektiv, dimma eller bara en skakig fotograf.

Dock kommer inte skärpan helt utan handpåläggning. Som användare måste du experimentera dig fram innan du hittar rätt typ av oskärpa som kan ”trollas bort”. Sedan måste mängden oskärpa som skall kompenseras räknas fram, vilket sker med enkla skjutreglage. Beräkningarna sker snabbt och uppdateras på mindre än ett par sekunder. Det blir därför möjligt att få fram bra resultat utan att behöva vänta minuter innan förhandsvisningen uppdateras.

InFocus fungerar ihop med Photoshop, Photoshop Elements, Aperture, iPhoto och Lightroom. Programmet finns både för Mac (Intel-baserade) och Windowsmaskiner, och kostar 69,99 dollar. Därtill erbjuds en demoversion att ladda hem innan köp.

För mer information gå till Topaz InFocus via länken nedan.

TopazInFocus

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.