Reglagen korrigerar bilden

Guider 5 jan 2011

När varken din kameras eller ACR:s förinställningar producerar ett tillfredställande vitbalansresultat, har du möjligheten att använda reglagen i Vitbalansdelen i Grundläggande-tabben. Det kan vara så att du har lyckats komma nära de rätta inställningarna och endast en liten korrigering med reglagen behövs (kortkommandon är användbara i detta fall – se nedan), eller är du långt ifrån och behöver göra stora korrigeringar. Oavsett vilket, är det värt tiden det tar att få till vitbalansen i ACR, eftersom det är det som ACR är framtaget för att göra, och det är väldigt svårt och producera samma färgtemperatureffekter med verktyg som Färgbalans i Photoshop/Elements. Reglaget för Temperatur kommer att vara din främsta resurs (se nedan). Du ska inte behöva röra Tonings-reglaget, förutsatt att bilden inte var fotat under fluorescerande ljus och lider av gröna eller magenta färgstick: drar du reglaget till vänster lägger du till grönt och tar bort magenta; och drar du det till höger sker det motsatta.

För att snabbt växla mellan reglagen för Temperatur och Toning kan du använda dessa kortkommandon: tryck på [Tab] för att välja nästa reglage neråt, eller [Shift]+[Tab] för att välja nästa reglage uppåt. Tryck på upp- och nedpilarna för att ändra inställningen på det nuvarande reglaget i enheter om en, och enheter om 10 om du håller ner [Shift] samtidigt. Du kan även skriva in numeriska värden manuellt, men det kanske inte hjälper så mycket – se nedan.

Temperatur-reglaget är enkelt att använda: om du drar det till vänster blir din bild kallare och mer blå, och om du drar det till höger blir bilden varmare och mer orange. Då kan däremot bli förvirrad av reglagets värden. Om bilden är i JPEG-format, går skalan från -100 till +100, men dessa värden innebär inget specifikt (inte ens ett procenttal). Med en Raw-fil, är värdena utmätta i kelvins, den enhet som används för att mäta färgtemperatur. Om du gör en bild kallare ökar du dock färgtemperaturen, men när du drar reglaget till vänster ser du hur värdet sjunker, inte höjs; det motsatta gäller om du flyttar det till höger. Det finns ett teknisk förklaring till detta, men det bästa är att ignorera värdet helt och hållet!

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.