Ny entusiastkameran från Olympus

Systemkameror 13 feb 2012

För drygt ett år sedan meddelade Olympus att man tänkte sluta tillverka spegelreflexkameror, och istället satsa på hybridsegmentet och då framför allt PEN-serien. Kvar fanns spegelreflexen E-5 som vi i Kameraguiden 2012 spådde skulle bli Olympus sista kamera med spegel. Så blev nog också fallet, för hos efterföljaren E-M5 har man lagt spegeln åt sidan och har istället gjort huset lite tunnare, samtidigt som kameran har fått ett retroutseende.

Nya E-M5 är helt kompatibel med Mirco Four Thirdssystemet vilket gör att det finns gott om objektiv att tillgå. Olympus framhäver E-M5 på två punkter; dels den supersnabba autofokusen, som ska vara världens snabbaste – i alla fall enligt Olympus egna mätmetoder – och dels en ny avancerad bildstabilisering. Just bildstabiliseringen lockar till en lite närmare granskning. Tidigare bildstabiliseringssystem har hela tiden arbetat utifrån två axlar, horisontella och vertikala vibrationer. Det unika med E-M5 är att den istället arbetar med fem axlar och ska därför på ett betydligt bättre sätt även kompensera för roterande vibrationer. Bildstabiliseringen fungerar även när du videofilmar vilket ska ge betydligt mindre skakningar i filmen och ska till och med stabilisera bilden när du går och filmar.

Sensorn är alltså i four thirds-formatet och rymmer 16,1 miljoner pixlar, vilket är en standardupplösning idag på en så pass liten sensor. Kamerans ljuskänslighet är i alla fall på pappret god, och en tvåkärnig bildbehandlingsprocessor ska hantera bruset på ett strålande sätt hävdar i alla fall tillverkaren själv. ISO-värdet går att vrida upp ända till ISO 25 600, vilket antyder att bruset trots allt är under kontroll vid de lägre känsligheterna.

Bilderna kan komponeras och beskådas i efterhand på den 3-tum stora OLED-displayen som är vinklingsbar. Dock har skärmen bara en upplösning på 610 000 pixlar, vilket är något lite med tanke på vilken prisklass kameran ligger i. Många kompaktkameror erbjuder idag skärmar med upplösningar på över 1 miljon pixlar. Kameran växlar automatiskt över bilden till den elektroniska sökaren när du för upp den mot ögat.

Olympus E-M5 beräknas finnas ute i handeln under april månad och kommer då att landa på cirka 10 000 kronor för enbart huset.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.