Nikon D600 – en lätt fullformatare

Systemkameror 14 sep 2012

Nikon har nu lanserat ännu en spegelreflexkamera med fullformatssensor. Nykomlingen heter D600, vilken kommer att ersätta D700-modellen som lanserades 2008. Under skalet sitter en Nikonutvecklad sensor i Nikons FX-format med 24,3 megapixlars upplösning. Nykomlingen är Nikons minsta och lättaste kamera i FX-formatet med en vikt på 760 gram, vilket är 230 gram lättare än föregångaren. D600 har ett robust hus med topp och bakdel i magnesiumlegering, medan hela D700:s hus var gjort i samma material. Den detaljen påverkar naturligtvis vikten positivt, men gör samtidigt D600 lite mindre stryktålig än D700. Dock så bör nämnas att kameran har samma nivå av väderskydd som Nikons professionella systemkamera D800 med extra skydd mot fukt och damm.

Den nyutvecklade CMOS-sensorn erbjuder 14-bitars A/D-omvandling och ska enligt Nikon ge ett bra signal-/brusförhållande, vilket i sin tur ska resultera i bilder med mycket god kvalitet, lågt brus och ett brett dynamiskt omfång även vid höga ISO-tal – från riktig vidvinkel till supertelefoto. DigitalFotos utsände var på plats på presskonferensen vid lanseringen av D600 och kan konstatera att kameran onekligen är kompetent och erbjuder en mycket hög bildkvalitet. Hur den står sig kvalitetsmässigt mot konkurrenterna får dock ett kommande test i DigitalFoto utvisa.

Kamerans ISO-intervall ligger på ISO 100–6400, och det är utökningsbart till motsvarande 25 600 och ner till motsvarande ISO 50.

Nikon D600 är utrustad med en likadan EXPEED 3-bildbearbetningsmotor som Nikon D4, och 16-bitars bildbearbetning ska enligt Nikon ge rikare färger och färgtoner än tidigare.

Nikons AF-system Multi-CAM4800 erbjuder 39 fokuspunkter (D700 erbjuder 51 fokuspunkter), och är kompatibelt med objektiv med en kombinerad öppen bländare upp till f/8 och känslighet ned till -1 EV. Olika AF-lägen som dynamiskt AF-område och 3D-följning ser till att kameran håller även de minsta motiven i fokus, oavsett hur oförutsägbara motivets rörelser är. Vi testade att låsa fokus på en strömkontakt och flyttade sedan runt kameran, samtidigt som fokus låg kvar på kontakten. Det är en mycket följsam funktion som alltså fungerar riktigt bra.

Film tar i vanlig ordning upp en allt större del av de nya funktionerna i moderna systemkameror, och det gäller naturligtvis även Nikon D600. Modellen erbjuder Multi-area D-Movie, som bygger på samma teknik som finns i D800. Filmer i full HD-upplösning (1080p) kan spelas in med 30, 25 och 24 bildrutor per sekund. För 720p kan 60, 50 eller 25 bildrutor per sekund användas. Filmklipp i full-HD-upplösning kan vara upp till cirka 29 minuter och 59 sekunder långa. Intressant i sammanhanget är att
det går att filma i full-HD-upplösning (1080p) i både FX- och DX-formatet. Filmning i DX-formatet ger en beskuren bildyta, men samma upplösning som i FX-formatet.

Vid filmning kan en extern stereomikrofon kopplas in via mikrofoningången, och det finns även ett uttag för hörlurar.

Nikon D600 kan dessutom mata ut en direktvideoström med 1080p till externa enheter och utsignalen växlar automatiskt till 1080i om en extern monitor används. Ren data skickas ut med den bildstorlek och bildfrekvens som anges, och de är fria från den överlagda information som samtidigt kan visas på kamerans TFT-monitor.

Nikon D600:s system för motivigenkänning inkluderar Nikons RGB-sensor för mätning med 2 016 pixlars upplösning, som analyserar varje motiv. Systemet kan upptäcka ansikten och identifiera motivets färger och ljushet via den optiska sökaren.

Motivanalysen används även som stöd för autofokus, automatisk exponering och i-TTL-blixtexponering. Till exempel har 3D-följning av motiv förbättrats vid fotografering av mindre motiv. Det gör i sin tur att de nu ska bli enklare att välja AF-lägen som AF-A, AF-S och AF-C utan att titta upp från sökaren.

De omarbetade kretsarna från D800 klarar nu cirka 900 bilder vid stillbildsfotografering, eller cirka 60 minuters livevisning av film på en laddning av det uppladdningsbara litiumjonbatteriet EN-EL15. Batteritypen delar för övrigt D600 med D800-modellen.

På kamerans ena sida sitter dubbla kortfack för höghastighets-SD-kort med stöd för SDXC- och UHS-I-minneskort, och vad gäller dataöverföring så erbjuds en Hi-Speed USB-kontakt och trådlös bildöverföring via WU-1b mobiladapter, som säljs separat. Med adaptern kan bilder överföras direkt till en smartphone eller en surfplatta, och kameran kan fjärrstyras till att ta bilder via enheten. Det är ett bra sätt att dela och förhandsvisa bilder på en större skärm, eller experimentera med fullstora självporträtt. Någon möjlighet att ställa in slutartid och bländare finns dock inte via appen.

Kameran startar på ca 0,13 sekunder, slutarens tidsfördröjning har förkortats till ca 0,052 sekunder. Dessutom erbjuds en kontinuerlig seriebildstagning med ca 5,5 bilder per sekund i FX- och DX-format. D700 erbjöd en högsta seriebildtagningshastighet på upp till 8 bilder per sekund. Nämnas kan också att D600 har en buffert i högsta upplösning på mellan 16-17 bilder i råformat.

Slutarenheten klarar slutartider från 1/4 000 till 30 sekunder, och på baksidan sitter en 3,2-tums LCD-skärm med 921 000 pixlars upplösning. Skärmen har automatisk reglering av ljusstyrkan.

Den optiska sökaren med glasprisma ger 100 procent sökartäckning och 0,7x förstoring, och kameran erbjuder dessutom en elektronisk virtuell horisont med två axlar.

 

Kamerans hantering är förhållandevis enkel, och finjusteringar kring avtryckaren innebär att fingret kan vila bekvämt under längre perioder. Kameran har dessutom särskilda knappar för filmning, ISO, vitbalans, bildkvalitet och gaffling. En knapp i mitten av lägesväljaren måste tryckas ner för att det ska gå att vrida på väljaren. Det förhindrar oavsiktlig ändring av fotograferingsläget.

Olika kreativa och inbyggda verktyg som HDR och filtereffekter gör det möjligt att skapa effekter direkt i kameran. Intervalltimerfotografering (timelapse) är också en nyhet. Här kan slutaren utlösas vid förinställda intervall. Funktionen sparar sedan bilderna som videofiler så att långsamma händelseförlopp kan visas snabbare i uppspelningshastigheter som ligger på mellan 24 och 36 000 gånger snabbare än normalt.

Med kamerans 19 motivtyper optimerar inställningar som slutartid, ISO och bländare för bästa resultat i en rad fotograferingssituationer, och via den inbyggda redigeringsmenyn kommer du åt korrigering av röda ögon och färgbalans, samt D-lighting, RAW-bearbetning och storleksändring. Filtereffekterna inkluderar Skylightfilter, Stjärnfilter, Miniatyreffekt, Färgläggningsbild, Färgteckning och Selektiv färg. Snabbretuscheringsalternativen inkluderar distorsionskontroll, perspektivkontroll, räta upp och Fisheye-effekt. Dessutom finns funktionen redigera film så att start- och slutpunkter i filmklipp kan anges och sparas på ett mer effektivt sätt.

Bland övriga tillbehör noteras speciellt flerfunktionsbatteripacket MB-D14. Det kan använda flera olika batterier inklusive AA-batterier av olika typer och Nikons uppladdningsbara litiumjonbatteri EN-EL15. MB-D14 har egen avtryckare och kommandorattar som gör det bekvämare att komponera bilder vid vertikal fotografering.

Nikon D600 finns i butik från och med den 18 september, och de rekommenderade priserna 19 790 kronor för D600-huset, och 24 690 kronor för D600-kit med AF-S NIKKOR 24-85 mm f/3,5-4,5G ED VR.

WU-1b-enheten kommer att säljas till ett rekommenderat pris på 549 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.