Lägg till en toning på dina bilder

Guider 7 Dec 2011

Att lägga till toningar på svartvita bilder kan ge dem en diskret men märkbar känsla. Photoshop erbjuder många färgvariationer och mer kontroll än traditionella kemiska behandlingar. Lägger du till en monokromatisk färg kan du inte bara göra bilden mer estetiskt tilltalande, utan även ändra känslan. Blå ger bilden en kall känsla och är idealt för vintriga motiv, medan sepia ger värme och lägger till en effekt som känns igen från äldre bilder. För mer komplicerade toningar, och för att kombinera en extensiv färgpalett, erbjuder Photoshop även Duotone, tritone och quadtone, som ger dig möjlighet att blanda två eller fler färger.

Metod ett: Nyans/Mättnad
Detta är en relativt enkel metod för att lägga till färg. Öppna Nyans/Mättnad (Bild > Justeringar > Nyans/Mättnad). Det snabbaste sättet att göra detta är genom att trycka på Ctrl/Cmd+U. Det första du gör är att kryssa i Färga och Förhandsvisning. Ändra sedan Nyans-reglaget, vilket skapar ett omfång av färger att välja från. Du kan ändra intensiteten hos färgen genom att justera Mättnads-reglaget. Låt bli Ljushets-reglaget. Du kan färga ett färgfoto också, men resultaten är inte lika jämna som när du konverterar till gråskåla och tillbaka till RGB.

Metod två: Fotofilter
Ett annat enkelt sätt att ändra färgen på dina bilder är att använda Bild > Justeringar > Fotofilter, som är tillgängligt i Adobe Elements och Photoshop CS. Konvertera även här till gråskala och sedan tillbaka till RGB. Detta är en grupp färger som imiterar särskilda kamerafilter. Välj en färg från Filter-menyn eller klicka i Färgrutan för att öppna Färgväljaren, där du kan skapa din alldeles egna färg. Kryssa i Bevara luminans så att inte bilden blir platt och livlös. Täthets-reglaget låter dig skapa mjukare eller tyngre färgeffekter. (Se skärmdump för mer.)

Metod tre: Duotones
Traditionellt sett har många monokroma bilder tryckts/skrivits ut i CMYK som duotoner med två eller fler färger för att förstärka kontrasten och tonomfånget. Normalt väljer du svart för skuggorna och en annan färg, vanligtvis grått, för mellantonerna och högdagrarna. Men för en mer dramatisk toningseffekt, kan du byta ut grått mot en färg eller lägga till flera färger i blandningen.
Denna toningsprocess ger fotograferna möjlighet att lägga till extra färger till sina bilder, och skapa bilder med tritone (tre färger) eller quadtone (fyra färger). Att hålla det så enkelt som möjligt blir ofta bäst. Även om detta är den mest avancerade av de fyra teknikerna vi visar här, är den relativt enkel och vi rekommenderar att du prövar och se hur enkelt det är att skapa några riktigt fina effekter.

Först ändrar vi bilden till gråskala (Bild > Läge > Gråskala) följt av Bild > Läge > Duotone. En dialogruta med svart som Bläck 1 öppnas. Gå till Typ-menyn för att välja Duo/Tri/Quadtone. Dubbelklicka på den vita rutan i Bläck 2 och en färgruta öppnas. Välj en generell färg genom att använda färgreglaget och en specifik färg genom att klicka på den från rutorna till vänster. Du kan dubbelklicka på Kurv-rutan till vänster om Bläck 1 för att ändra kontrast och intensitet på varje färg. Denna teknik fungerar bra när den skrivs ut på bläckskrivare, som också använder CMYK-bläck.

Metod fyra: Övertoningskarta
Denna teknik är kanske lite speciell men om du gillar psykedeliska effekter från 70-talet, kanske du bör ge den ett försök. Gå till Bild > Justera > Övertoningskarta och klicka på den graderade rutan (inte pilen) för att öppna dialogrutan. Klicka på en färg och använd reglagen för att leka lite med effekten. Det ger bilden en dramatisk pseudo-solariserad effekt, som ibland kan vara användbar. Du kan utforska detta verktyg ytterligare genom att skapa egna färgövertoningar, välj färger liknande duotone för en delad toningseffekt.

Konvertera till RGB!
Oavsett vilken metod du väljer måste du komma ihåg att den svartvita bilden ska vara i RGB (inte gråskala) så att den kan färgtonas. Du kan ställa in detta genom att välja Bild > Läge > RGB.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.