EOS 5D Mark III – En ny legendar från Canon

Systemkameror 9 mar 2012

Canon presenterade i veckan efterföljaren till smått legendariska EOS 5D Mark II, och föga överraskande får efterföljaren namnet Mark III. Bland nyheterna hos den nya modellen hittar vi högre hastighet, högre upplösning, snabbare datahantering och nya kreativa alternativ.

Efter branschen alla lovord över Mark II har Canon varit försiktiga med att ändra för mycket till nya Mark III, men fullformatssensorn har fått lite fler pixlar och idag kan vi räkna in 22,3 miljoner punkter. Utöver sensorn kommer många av nyheterna i nya 5D från storebror 1DX. Bland annat använder man 1DX snabba och känsliga autofokus med 61 mätpunkter.

Informationen från den stora sensorn hanteras av Canons senaste bildbehandlingsprocessor DIGIC 5+. Den avancerade bildbehandlingsprocessorn har möjliggjort ett ISO-omfång från ISO100 upp till 25 600, och som i utökat läge medger känsligheter ända upp till ISO 102 400. Huruvida dessa känsligheter verkligen går att använda får vi avvakta med att uttala oss om tills kameran finns tillgänglig för test. DIGIC 5+-processorn ligger också bakom kameran snabba seriebildtagningssystem som klarar 6 bilder/sekund. Vill du lagra all tänkbar information i RAW-formatet får du nöja dig med 18 bilder i den här hastigheten, men klarar du dig med endast JPEG tar det enligt Canon inte stopp förrän efter 16 000 bilder.

Kameran innehåller så klart massor med funktioner som man förväntar sig av en kamera i den här klassen, men några är dock värda att nämna extra. Till exempel erbjuder kameran ett HDR-läge som automatiskt tar tre bilder och kombinerar dessa direkt i kameran. En annan smart funktion är de ljuddämpade och ljudlösa lägena. I det ljuddämpade läget dämpas ljudet från slutare och spegel så att du inte stör omgivningen på till exempel ett bröllop, medan det helt ljudlösa läget endast fungerar när du tar bildserier.

Canon har även satsat mycket på full-HD-videoläget, och hoppas att kameran skall bli ett bra alternativ för dokumentärfilmare som ibland även behöver ta stillbilder. Under videoinspelning kan du också övervaka och justera ljudnivåer direkt på skärmen. Det är troligtvis en följd av att många filmare konverterade sina gamla 5D med olika typer av specialprogram för att bättre anpassa kameran för videofilmning. Med nya Mark III ska det inte längre behövas.

För dig som genast känner ett starkt köpbehov behöver inte väntan bli allt för lång. Lanseringen sker redan om två veckor, eller närmare bestämt den 23 mars. Prislappen för ett rykande nytt Canon EOS 5D Mark III-hus hamnar på 32 000 inklusive moms.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.