Elliott Erwitt till Fotografiska

Aktuellt 8 Nov 2013

Mellan den 6 december 2013 och den 2 mars 2014 visar Fotografiska bilder tagna av fotografen Elliott Erwitt

ElliottErwitt-WordpressFoto: Elliott Erwitt

Efter närmare 65 år som fotograf har Elliott Erwitt producerat exceptionellt många bilder, bland annat kändisporträtt, reklamuppdrag, reportage från Europa, USA, Japan och Kuba. Men mest känd är han kanske för sina ofta humoristiska bilder på hundar.

Det finns fotografier som blir ikonbilder. Det kan vara en historisk händelse eller det där frusna ögonblicket i absolut rätt tusendel. Elliott Erwitt har tagit många bilder som både har ett historiskt värde, en nostalgisk värdighet, eller helt enkelt är tagna i rätt ögonblick.

Men vad är en ikonbild?

”Jag förmodar att det är en bild som syns ofta i olika sammanhang och som man enkelt känner igen. Det behöver inte vara en bra bild, men den upprepas om och om igen”, förklarar Erwitt.

Erwitt hittar absurda, humoristiska och oväntade situationer i vardagen. Han ser detaljer de flesta inte ser, situationer innan de inträffar. Det är humor och allvar, kärlek och hat, glädje och sorg.

”Det finns många som säger att mina bilder är roliga. Men jag vaknar inte på morgonen med målsättningen att vara rolig. Om det är på det sättet så är det helt enkelt mitt sätt att se på saker, menar Elliott. Jag vill väcka känslor med mina bilder, jag vill få människor att gråta eller skratta. Om jag lyckas har jag gjort något bra.”

Många förknippar Elliot Erwitt med bilder på hundar. Vilket stämmer ganska bra. Han har tagit mängder av bilder på hundar och gjort ett flertal böcker med bilder på människans bästa vän.

”Det bästa med hundar är att de finns överallt, de är sympatiska, de klagar aldrig och de ber aldrig om en kopia, säger Elliott. De är helt enkelt charmiga.”

Elliott Erwitt väljer kamera beroende på uppdrag.

”I det stora hela har jag inte förändrats sen jag började som fotograf. Du kan egentligen bara se skillnaden i miljöer och kläder”, säger Erwitt. När han arbetar med sina egna projekt fotograferar han fortfarande i svartvitt och med sin Leica.

”Jag är en kommersiell fotograf som har en hobby. Min hobby är fotografi. Då jobbar jag för mig själv och då föredrar jag svartvitt. Däremot fotograferar jag ofta de professionella uppdragen i färg och digitalt.”

Erwitt tar inte lika många bilder som många andra fotografer. Men det finns tillfällen då flera bilder av samma händelse gör sig bäst. I boken Sequentially Yours visar han bildserier. Alltså raka motsatsen till Henri Cartier-Bressons tes om att finna det avgörande ögonblicket.

”Du försöker alltid att hitta den bästa bilden, men ibland blir en bild intressant först tillsammans med andra bilder. Resultatet är ett mellanting av enstaka exponeringar och film, en historia likt en stumfilm.”

Elliot Erwitt slår inte av på takten. Han gör reklamuppdrag och parallellt tar han sina egna bilder för nya böcker. Han har producerat runt 45 böcker och fler är på gång. I boken Personal Best har han samlat sina egna favoriter – över femhundra bilder som var och en bär på en historia.

”Jag tror att en bra bild skapar bra samtal. Jag gillar att se mina bilder i böcker. Det är en bekräftelse på mina ansträngningar.”

När han för två år sedan tilldelades Lifetime Achievement Inifity Award av International Center of Photography i New York sa han följande, med en smula ironi: ”Självklart är jag väldigt hedrad, men jag har fått fyra livstidsutmärkelser på kort tid, så jag förmodar att livet snart är slut.”

Han är en mästerlig porträttfotograf och har fotograferat John F. Kennedy, Richard Nixon, Fidel Castro, Che Guevara, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Jack Kerouac, Arnold Schwarzenegger, Akira Kurosawa och Andy Warhol för att nämna några. Själv menar han att det inte är någon skillnad på att fotografera kända eller okända människor, mer än att kändisar säljer bättre.

Numera har han slutat att fotografera kändisar. Det är för mycket stress, för många agenter och alldeles för mycket efterarbete.

”Jag fokuserar på min familj istället, döttrar behöver inga agenter. Det finns motiv överallt, det handlar bara om att vara uppmärksam. Du måste bry dig om vad som händer runt omkring dig. En bild som engagerar dig, som får dig att tänka, som väcker en känsla, får dig att skratta eller gråta är en bra bild.”

”Fotografi är egentligen inget mysterium. Det handlar om att se sig omkring. Ofta handlar det också om tur och omständigheter. Förhoppningsvis har jag inte tagit min bästa bild än. Mina bästa bilder ser jag ofta när jag inte har med mig en kamera. Åtminstone tror jag att det är så.”

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

3 kommentarer

Kirsi Paloheimo 23 feb 2014

Hej,

Jag är intressead av Elliot Erwins bilder, men tyvärr har inte chans att besöka er utställning. Jag skulle vilja ha den där bilden, där stär chihuahua och kvinnas och en stor hunds fötter. Har ni den som postkort eller affisch? Jag skulle gärnä beställa en sådan. Jag bor i Finland.

Jag är tacksam, om ni kan svara mig.

Hälsningar,
Kirsi Paloheimo

Svara
  Dietmar Heinrich 24 feb 2014

  Hej Kirsi,

  Utställningen med Elliot Erwitts bilder pågår på Fotografiska i Stockholm. Det är mycket möjligt att de i sin shop säljer planscher och böcker med Erwitts bilder. Var vänlig kontakta Fotografiska om detta. Deras webbadress är http://www.fotografiska.se.

  /Dietmar H

  Kirsi Paloheimo 21 mar 2014

  Tusen tack :)

  Trevlig forsättning på våren!

  Kirsi

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.