Canon EOS 650D – filmaren!

Systemkameror 15 jun 2012

Canons senaste instegskamera en liten bit upp i modellutbudet heter EOS 650D, och bland dess främsta förmågor bör räknas ett full-HD-filmläge (1920 x 1080p) med kontinuerlig autofokus, en tryckkänslig vinklingsbar 3-tumsskärm, samt en helt nyutvecklad hybrid-CMOS-sensor.

Det handlar alltså om efterföljaren till EOS 600D, vilken kommer att få leva kvar ett tag till. Samtidigt så har Canon bestämt sig för att fasa ut 550D-modellen.

650D har utseendemässigt stora likheter med föregångaren, och man får titta noggrant på utsidan för att se några direkta skillnader. Upphöjningen som hyser blixten på ovansidan är något lägre, tumgreppet är något bredare, och Canon har gett filmläget en fast plats på strömknappen.

Under huven finns desto fler nyheter. Här sitter bland annat en nyutvecklad 18 megapixels hybrid-CMOS-sensor i APS-C-storlek som innehåller två olika typer av pixlar – traditionella, samt pixlar som är specifikt utvecklade för att optimera hanteringen av autofokus vid filmning. För det är just vid filmning som EOS 650D utmärker sig jämfört med föregångaren. Kameran erbjuder nämligen kontinuerlig motivföljande autofokus i filmläget, och under vårt test av kameran vid lanseringen så visade sig systemet fungera mycket exakt vilket resulterade i mycket mjuka och följsamma filmsekvenser. Två viktiga komponenter i den framgången är de två nya objektiv som Canon passar på att lansera i samband med EOS 600D. Objektiven – pannkaksobjektivet EF 40 mm f/2.8 STM, och zoomobjektivet EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STM, erbjuder  autofokusmotorer som är optimerade för just filmning.

Autofokussystemet för stillbilder erbjuder nio autofokuspunkter, varav samtliga är korslagda.

För fotografering i sämre ljusförhållanden erbjuds ett ISO-omfång på mellan 100-12 800. Omfånget kan dessutom utökas till 25 600. För den som är intresserad av att ta många bilder i följd så bör även nämnas att EOS 650D erbjuder en seriebildtagningshastighet på 5 bilder per sekund.

På baksidan av kameran hittar vi den vinklingsbara 3-tumsskärmen, vilken är utrustad med 1 040 000 bildpunkter. Den gör det möjligt att ta bilder även i lite krångliga vinklar. Skärmen erbjuder dessutom något fullständigt nytt i EOS-sammanhang, nämligen tryckkänslighet. Canon har i det här fallet satsat på en kapacitiv skärm som bland annat gör det möjligt att genom att trycka och svepa över skärmen förstora och förminska bilder i bildvisningsläget, välja fokuspunkt, bläddra bland tagna bilder, göra inställningar och ta bilder.

I läget Video-snapshot går det att skapa snabba filmsekvenser med proffskänsla. Snapshots kan spelas in i 2-, 4- eller 8-sekundersavsnitt och sedan kombineras eller sorteras om direkt i kameran före uppspelning.

För att kameran ska kunna ta bilder i svåra ljusförhållanden finns två helt nya fotograferingsmetoder på inställningsratten. HDR-läget för motljus tar hand om svåra, skarpt bakgrundsbelysta scener genom att ta tre olika exponeringar – under- och överexponerat och korrekt exponering – och kombinera dem till en enda HDR-bild som visar både skarpt belysta detaljer och detaljer i skuggiga områden. Funktionen Handhållet kvällsmotiv gör det dessutom enklare att ta förstklassiga kvällsbilder i svagt ljus utan stativ, genom att ta fyra olika bilder och kombinera dem till en enda detaljrik, skarp bild.

Med kamerans olika fotograferingsmetoder kan du även utforska dina kreativa sidor. Basic+ tar dig bortom de vanliga automatiska inställningarna och här kan du använda förinställda alternativ för att direkt ändra stämningen i bilden. Via pekskärmen kan Canons kreativa filter nu användas på bilderna, och här finns till exempel de nya filtereffekterna Oljemålning och Akvarell.  Men om du bara vill sikta och trycka av är Automatiskt intelligent scenläge det rätta för dig. Här analyseras scenen och de bästa inställningarna väljs automatiskt.

Priser och säljstart

EOS 650D Hus: 8 000 kronor

EOS EOS 650D + EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II: 9 000 kronor

EOS 650D + EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STM: 11 500 kronor

EOS 650D + EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II + EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II: 11 500 kronor

EOS 650D + EF 40 mm f/2,8 STM: pris ej fastställt

Säljstart för EOS 650D, EOS 650D + EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II, samt EOS 650D + EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II + EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS II är slutet av juni 2012. Säljstart för EOS 650D + EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STM är mitten av juli, och säljstart för EOS 650D + EF 40 mm f/2,8 STM är slutet av augusti.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.