Ta de bästa fotona denna sommar

9 Dec 2014

Sommaren är här och med den ökar tillfällena att ta kort. Vi är lediga, åker bort, träffar släkten och så vidare och vill föreviga dessa tillfällen. Det mest irriterande är att ta en massa kort vid något tillfälle och sedan när man kommer hem inse att de inte alls blev särskilt bra. Nyligen fick vi upp ögonen för en artikel i Dagens Nyheter, där DN:s fotografer guidar oss till att lyckas med semesterbilderna. Utifrån denna artikel och med vår egen erfarenhet ger vi här våra tips, så att du ska kunna ta de bästa fotona denna sommar.

Det viktigaste tipset är för det första att alltid ha kameran med sig. Många av oss tycker att det är tungt och klumpigt, men nästan alla har idag en smartphone eller en surfplatta med kamera och den är betydligt lättare att ta med sig. Även om din mobil naturligtvis inte har den bästa kameran som finns räcker den gott och väl och du kan fånga många bra minnen genom att ha den tillgänglig och vara beredd på att ta upp den så fort du ser något som du vill föreviga. Det kan vara en bra idé att lägga kamera-ikonen på mobilen på den sida som kommer upp när du låser upp mobilen. På detta sätt behöver du inte leta upp kameran, utan den finns där med en gång och du kan ta ett kort inom någon sekund.

foto1

Trots att detta är mycket snabbt kan det vara för länge ibland, så det gäller att vara alert och använda sin intuition. Den som ligger steget före och anar att det kommer att hända något som är värt att ha på foto kommer att få fler bra foton än den som kommer på att ta kort först efteråt, om det ens är något värt att fotografera då.

foto2

Vid många tillfällen under sommaren träffar vi många människor samtidigt. Det kan vara midsommarafton, en släktträff, en kväll med kompisarna eller något liknande. Vid dessa tillfällen vill vi ofta ta gruppfoton, vilket inte är det lättaste. Alla i gruppen ska synas och alla ska se så bra ut som möjligt. Det är viktigt att den som ska ta gruppfotot har tillräckligt med pondus för att ta kommando över gruppen, men att det sker på ett trevligt sätt. Fotografen ska kunna flytta runt på människorna, så att alla syns, och även kunna fånga småbarnens uppmärksamhet. Om det bara är barn som ska fotograferas kan det vara bra att sätta sig på huk, så att man hamnar på samma nivå som barnen.

Det bästa är att ta fotot på ett ställe där det finns plats för alla och där det är bra ljus. Direkt solljus är oftast inte så bra, eftersom det ger skuggor under ögonen och får folk att kisa. Då är det bättre att välja mjukt ljus, som när solen dämpas av moln, eller att låta gruppen stå i skuggan. En rolig idé kan vara att ta ett par uppställda bilder och sedan be motiven att slappna av, titta på varandra och prata för att få en mer livlig bild.

Sammantaget för alla sorters foton du ska ta är att ta många! Tiden är sedan länge förbi när man inte ville slösa på filmen i kameran. Nu har du möjligheten att ta massor med bilder och sedan välja ut det bästa för framkallning. Om du vill öva på att ta kort från olika vinklar och i olika ljus kan du bjuda hem kompisarna en regnig dag och göra en fotosession. Välj ett tema, till exempel en pokerturnering i Las Vegas, klä ut er i kavaj, solglasögon, bakåtslickat hår – hela rubbet. Lek med ljuset och vinklarna och ta massor med kort! Lycka till!