Hur du fångar rörliga motiv

8 aug 2017

Något som kan vara knepigt även för den mest erfarne fotograf är att lyckas få en perfekt bild när motivet är i konstant rörelse. När man väl lyckas kan resultaten vara väldigt imponerande. Läser du tidning om motorcykelsport så hittar du alltid en bild där en motorcykel tar en kurva i hög hastighet, besöker du ett online casino finner du en bild där någon kastar in marker på bordet och läser du en tidning om natur så är chanserna att du får se en fågel eller annat djur i rörelse ha blivit fångat på bild väldigt stora. Det är naturligtvis inte lätt att knäppa dessa bilderna men läser du vidare kommer även du att lyckas.

Det första du måste tänka på är att du vill ha skärpan på objektet som är i rörelse. Detta betyder att vi först måste välja en kortare slutartid. Börja med runt 1/640 för att sedan experimentera dig fram till vad som blir bäst just för dig och din utrustning. Med en kortare slutartid blir bilderna mörkare, vilket betyder att vi måste justera andra inställningar för att kompensera detta. Du kan göra detta genom att höja ISO, öppna bländaren eller bägge två. Med moderna kameror så brukar det vara fullt tillräckligt att höja ISO, testa här runt 1200-1800 för att se vilket som blir bäst med din valda slutartid. Jämför bildkvalitet, mängden brus och ljusstyrka på de bilder där du fått skärpan där du vill ha den.

Självklart finns det tillfällen då du vill ha själva objektet i skärpa och bakgrunden lite mer suddig. Då behöver du en längre slutartid, en tiondel av vad du experimenterade med förut kan vara en bra startpunkt. Justera sedan upp och ner från detta tills du uppnår önskat resultat. Viktigt är också att du med kameran följer objektet i rörelse. Skulle du tvärtom vilja att objektet blir lite suddigt men att bakgrunden håller sig skarp och fin så får du istället hålla kameran stilla.

Du kan även experimentera med olika objektiv. Med ett lång objektiv, 300-400mm, kan du förvänta dig bättre resultat än med ett kortare. Försök välja ett objektiv med ett f/stop på f/2.8 eller f/4 om du ska fokusera på att fotografera rörliga objekt. Ett bra objektiv kan hålla i årtionden och i många fall så är det en bättre uppgradering för din kamera än kameran i sig.

Viktigt att tänka på att vid de flesta sport-evanemang så är det dålig form att använda blixt. Fråga om du är osäker, men tänk på din omgivning.