TEST: PANASONIC LUMIX DMC-GX8

Systemkameror 3 Dec 2015

En högkvalitativ elektronisk sökare, en vridbar tryckkänslig skärm, samt en sensor på 20 MP gör GX8 till Panasonics bästa kamera hittills

PanasonicLumixGX8-fram-Wordpress Panasonic hoppas att nya Lumix GX8 kommer ska bli lika populär som GX7 – och det ser helt klart lovande ut med tanke på att kameran är utrustad med företagets första sensor av Four Thirds-typ med en pixelmängd på över 16 miljoner pixlar. Faktum är att den har en effektiv pixelmängd på hela 20,3 miljoner pixlar, och Panasonic hävdar att det gör det möjligt för GX8 att skapa den högsta bildkvaliteten av alla kameror i G-serien, och att den både slår flaggskeppet GH4, och den nyligen lanserade G7-modellen.

GX8 innehåller en stabil samling uppgraderingar, inklusive samma processormotor som sitter i GH4, en utmärkt seriebildshastighet på 8 bps vid full upplösning i enpunkts-AF, eller 6 bps med kontinuerlig AF, en elektronisk OLED-sökare på 2 360 000 pixlar, samt en vridbar och tryckkänslig OLED-skärm med 1 040 000 punkter. Vi noterar
även ett nytt Dual Image Stabilisation System som kombinerar objektivstabilisering med sensorbaserad stabilisering för att reducera oskärpa vid handhållen fotografering.

GX8 kan även spela in 4K-filmer (samt HD-filmer) och erbjuder Panasonics 4K Photo-läge med tre alternativ:4K Burst Shooting, 4K Burst (Start/Stop) och 4K Pre-burst. De är designade för att skapa video från vilket 8 MP-bilder kan extraheras.

Konstruktion och hantering

GX8 har en plattare och mer rektangu­lär form än G7 och GH4. Men trots det har den ett djupt och effektivt frontgrepp och ett tumgrepp som gör den tillräckligt säker att hålla – även om det inte hade skadat om greppet hade varit lite mer framträdande, något och mer ergonomiskt utformat.

Men med det sagt så ger huset i ­magnesiumlegering GX8 en mer högkvalitativ känsla än G7-huset. Den är också stänk och dammtät, vilket gör att den kan användas i tuffare väderleksförhållanden.

Trots att den riktar in sig mot entusiastfotografer så är kamerans reglage och menyer enkla att hantera. Det är till stor hjälp att snabbmenyn är anpassningsbar, men det hade varit trevligt att se en anpassningsbar skärm även i huvudmenyn. Vi saknade även ratten för att ändra matningsläge som finns på G7-modellen. Den ratten erbjuder bland annat ett snabbt sätt att växla till 4K Photo-läget, vilket är praktiskt när du under filmning vill ta snabba bilder, och då kan hålla till godo med 8 MP JPEG-bilder som extraheras från videomaterialet.

PanasonicLumixGX8-ovan-Wordpress

Vi gillar verkligen Panasonics Touch Pad AF-system, vilket låter dig ställa in en AF-punkt med hjälp av pekskärmen när du tittar i sökaren. Men när du använde den på GX8 hände det vid ett frustrerande antal tillfällen att AF-punkten började ändra storlek istället för att flyttas dit vi ville ha den. Det vore trevligt om det gick att låsa den funktionen.

Den nya elektroniska sökaren är utmärkt och erbjuder en tydlig vy utan textur eller brus, och dess bildåtergivning matchar den tagna bilden på ett mycket bra sätt. Sökarens uppdateringshastighet är hög och vi kunde enkelt följa motivet.

Det elektroniska vattenpasset har en ganska stor felmarginal, vilket gör att du många gånger riskerar att skapa bilder som ser väldigt sneda ut, trots att vattenpasset indikerar att de är raka.

Prestanda

Eftersom den har en elektronisk ­sökare som är kapabel till att visa bilder med inställningarna applicerade redan från början så bör du inte få några större överraskningar när du i efterhand tittar genom bilderna från GX8. Kameran skapar i det stora hela behagliga färger och bra exponeringar.

Eftersom GX8 är den första Micro Four Thirds-kameran som erbjuder en pixelmängd som är större än 16 MP så var vi väldigt intresserade av detaljregistreringen och bruskontrollen. I båda fallen så visade sig kameran prestera riktigt bra. Med rätt objektiv är GX8 kapabel till att ta bilder med imponerande detaljnivåer. I våra labbtester matchade den 24 MP-kameran Sony Alpha 6000 vid den lägsta ISO-inställningen, och i JPEG-läget slog den samma kamera i större delen av omfånget. Den står sig också väldigt bra mot 16 MP-kameran Olympus OM-D E-M5 II, även om den inte har Olympuskamerans smarta funktion som ökar upplösningen.

PanasonicLumixGX8-bak-Wordpress

Kamerans bruskontroll är också imponerade. Kromatisk aberration noteras enbart i RAW-filer tagna vid ISO 1600 när all brusreducering är avstängd – du måste verkligen leta efter problemet i bilderna när du tittar på dem i 100 procent. Öka du ISO till ISO 3200 eller ISO 6400 så noteras en naturlig ökning av brus i RAW-filerna, men problemet är fortfarande inte speciellt stort. JPEG-bilder tagna med grundinställningarna ser väldigt bra ut, med en hög detaljåtergivning och enbart en svag uppmjukning av ett fåtal detaljer.

Brus är mer framträdande i RAW­filer tagna vid ISO 12800, men de innehåller även en bra mängd detaljer. Vid ISO 25600 noteras en tydlig försämring av mättnaden, och RAW-filerna är väldigt brusiga, samtidigt som JPEG-bilderna är mjuka.

Bildstabiliseringssystemet är också väldigt effektivt. Med den långa änden av Panasonics G X Vario 35-100 mm f/2,8­objektiv, vilket har en effektiv brännvidd på 70-200 mm på GX8, kunde vi ta skarpa bilder med en slutartid på 1/10 sek.

 

Den kompletta artikeln, inklusive testdiagram och testbilder var införd i Fotografen 13-2015. Tidningen köper du enklast via Faktaböcker.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.