TEST: NIKON D7200

Systemkameror 11 jun 2015

Nikon D7200 ersätter D7100, och huset är snarlikt. En och annan uppgradering noteras dock. Här tar vi en närmare titt

NikonD7200-fram-Wordpress

Ungefär två år efter att D7100 gjorde entré känns nya D7200 som ersätter den mer som en inkrementell uppgradering än en helt ny kamera. Under skalet återfinns en sensor med samma upplösning på 24 miljoner pixlar som i föregångaren, och den externa delen av huset är identiskt.

Precis som tidigare saknar sensorn ett lågpassfilter, vilket återigen gör den extremt kapabel till att återge smådetaljer. …men det betyder inte att nykomlingen saknar större förändringar.

Funktioner

En Expeed 4-processor ger en ökning av antal bilder per sekund i seriebildsläget, och Nikon själva säger att D7200 är kapabel till att fota upp till 27 RAW-bilder eller 100 JPEG-bilder innan bufferten är fylld. Du erbjuds även en ökning av det grundläggande känslighetsomfånget, som numeraligger på ISO 100-25600 med två utökade specialinställningar som bara gäller i det monokroma läget och tar känsligheten upp till ISO 102 400.

En nyhet i en Nikon med DX-sensor (APS-C) är möjligheten att fokusera ner till -3EV tack vare autofokussystemet Multi-Cam 3500-II med 51 punkter som kommer från modeller högre upp i Nikons kameraserie.

D7200 erbjuder WiFi, och för första gången i en systemkamera från Nikon, även NCF. De två trådlösa teknikerna bör göra det enklare än någonsin att etablera fjärrstyrning med din telefon eller surfplatta, eller skicka bilder för snabb delning. Precis som hos D7100 erbjuds en fast och icke-tryckkänslig LCD-skärm på 3,2 tum med 1 229 000 pixlar. Den får sällskap av en optisk pentaprismsökare som erbjuder 100 procents täckning.

Konstruktion och hantering

Nikon har arbetat hårt för att få D7200 att kännas och se ut som en högkvalitativ kamera, och den känns ganska lik kameror som D610 eller D750 när du håller i den. Både det främre och bakre greppet har texturerade ytor, vilket får den att kännas säker i handen, samtidigt som dina fingrar ligger bekvämt tack vare det formade greppet.

NikonD7200-bak-Wordpress

Precis som D7100 är D7200 vädertätad. Kameran känns överhuvudtaget rejält stryktålig, även om den inte når upp till de skyhöga nivåer som D810 i det avseendet. Det här är verkligen en kamera som kräver att du använder båda händerna och, som vi kan förvänta oss av en kamera på den här nivån, erbjuds ett stort antal knappar och andra reglage för att ändra nyckelinställningar både snabbt och enkelt. Om du idag äger en D7100 så blir du snabbt bekant både med knapp- och menylayout, men du bör även känna dig som hemma om du kommer från någon annan Nikonmodell. Den optiska sökaren är ljus och tydlig. Det känns dessutom trevligt att notera en täckning på 100 procent i en kamera på den här nivån. När du fotar makro eller stilleben råder vi dig till att använda LCD-skärmen, vilken erbjuder en förstorad bild, så att du kan kontrollera fokusen. Det hade dock varit trevligt om skärmen hade varit vrid- eller lutningsbar, eftersom det hade gett lite hjälp med udda vinklar.

Det är enkelt att koppla upp kameran till mot en smartphone eller surfplatta via WiFi, även om inställningen ligger lite gömd i huvudmenyn. En dedikerad knapp för snabbare åtkomst hade varit bättre. NFC erbjuds också – men trots flera försök lyckades vi inte få funktionen att fungera med vår Androidtelefon. Appen Nikon Wireless Utility är också väldigt begränsad och erbjuder bara möjligheten att ställa in autofokuspunkter och ta bilden. Men den är ändå användbar för gruppbilder, eller om du vill fota från en udda vinkel.

Prestanda

Sensorn på 24,2 MP och Expeed 4-processorn har redan visat sig vara en riktigt bra kombination i Nikon D5500 som ligger strax under D7200, så vi förväntar oss minst lika bra resultat från D7200.

Den här kameran riktar sig främst till entusiaster som vill fota lite av varje, så den behöver vara en fantastiskt mångsidig kamera, kapabel till att hantera många olika motiv. Vid en titt på JPEG-bilder direkt från kameran har färgerna en härlig lyster, med ett bra naturligt utseende. Färgerna är livfulla och starka i bra ljus, men även under andra ljusförhållanden får du en härlig värme och mättnad.

En granskning av bilderna i 100 procent på skärmen uppvisar dessutom en fantastisk detaljåtergivning, utan några som helst tecken på utslätning vid lägre känsligheter. Detaljåtergivningen är bra genom hela känslighetsomfånget, till och med vid extremt höga ISO-tal, som ISO 12800 eller 25600. Till och med den monokroma inställningen Hi1 är användbar då bruset utan tvekan skapar en analog känsla i de svartvita bilderna.

Vid en titt på RAW-bilder står det klart att en ordentlig mängd brusreducering appliceras på JPEG-bilder i grundinställningen, men det ger dig möjligheten att applicera exakt den mängd brusreducering du behöver i efterbehandlingen, så att du kan balansera mängden detaljer respektive brus.

NikonD7200-ovan-WordpressLjusmätningsläget Matrix ger dig välexponerade bilder i de flesta situationer, och det klarar sig även bra i scener med hög kontrast. Då och då kan du dock behöva använda lite exponeringskompensation vid fotografering av landskap för att locka fram detaljer.

Det automatiska vitbalanssystemet klarar sig väldigt bra i olika ljusförhållanden, och presterar i princip felfritt i dagsljus och molniga förhållanden. Vitbalansen lutar en aning åt det varma hållet under artificiellt ljus, så där rekommenderar vi att du byter till en mer anpassad förinställning, eller skapar en egen.

Autofokusen är väldigt enkel att använda med D7200. Tack vare det nya AF-systemet är kameran kapabel till att låsa på rörliga motiv även i svagare ljus. De 15 AF-punkterna av korstyp är mycket känsligare i svagt ljus, och mittpunkten är känsligast av alla om ljusnivåerna faller ännu mer.

Kamerans seriebildshastighet är betydligt förbättrad jämfört med föregångaren. Fotografering av JPEG Hög-filer låter dig ta runt 50 bilder innan bufferten fylls upp, och det motsvarar runt nio sekunders fotografering, vilket ger dig gott om tid till att fånga det som händer. Fotografering i RAW-format vid 14 bitar ger dig ungefär 2-3 sekunder, eller 4-5 sekunder vid 12-bitarsinställningen, om du behöver filer av högre kvalitet.

Omdöme

Trots att D7200 kanske inte direkt är översållad med nyheter har Nikon uppdaterat en redan fantastisk kamera till att bli ännu bättre än föregångaren.

D7200 är en bra allroundkamera, som skapar bilder som är väldigt skarpa och detaljrika, innehåller en behaglig mängd mättnad.

Trots att det hade varit trevligt om kameran hade varit utrustad med en vridbar, och kanske till och med tryckkänslig, skärm är vi mycket nöjda med sökaren som erbjuder en täckning på 100 procent.

Expeed 4-processorn fixar de tidigare buffertproblemen i samband med seriebildsfotografering. Hanteringen av kameran är också fantastisk, med en högkvalitativ känsla som man annars kan förvänta sig från en kamera som ligger högst upp i serien och inte i mitten.

DU KAN LÄSA DET KOMPLETTA TESTET AV NIKON D7200, INKLUSIVE SAMTLIGA BILDER OCH TESTTABELLER, I DIGITALFOTO 7-2015. TIDNINGEN KÖPER DU ENKLAST VIA FAKTABÖCKER.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.