TEST: FUJIFILM X100T

Kompaktkameror 25 mar 2015

X100T blandar stil med ett löfte om utmärkt bildkvalitet. Här ser vi om den senaste modellen kan leverera

FujifilmX100T-fram-Wordpress

Kompaktkameror med stora sensorer är väldigt populära just nu. Inom det området har X100-serien och dess objektiv med fast bländare en något mindre och mer nischad publik, men den har trots allt rönt förhållandevis stor framgång.

Den senaste modellen i den här serien heter X100T, och den är väldigt lik sin föregångare X100S. Den har en likadan X-Trans CMOS II-sensor på 16 MP, och ett Fujinon 23 mm f/2-objektiv (i 35 mm-termer), samt en likadan EXR Processor II.

Funktioner

X-Trans CMOS-sensorn har en unik design som använder ett RGB-filtermönster med ett slumpmässigt arrangemang av färgfilter i varje block med 36 fotoreceptorer. Det innebär att den här sensorn inte bör vara lika benägen att skapa moirémönster i omåden med smådetaljer, och det är därför Fujifilm inte tvekade när de gjorde sig av med kamerans lågpassfilter för att få ökad detaljrikedom och skärpa.

FujifilmX100T-ovan-Wordpress

En av X100-seriens mest utmärkande funktioner är hybridsökaren, vilken kan växla mellan optiska och elektroniska lägen. I X100T har funktionen utvecklats med en möjlighet att visa en elektronisk skärm i ena hörnet av den optiska sökaren för att underlätta manuell fokusering. Den nya modellen har dessutom en tretumsskärm med 1 040 000 pixlar och 3:2-visningsförhållande, jämfört med föregångarens 2,8-tumsskärm med 460 000 pixlar och ett 4:3-förhållande. Ett nytt filmsimuleringsläge – Classic Chrome – har också introducerats och du kan nu ställa in exponeringskompensation på +/- 3EV. Det finns även möjlighet att ställa in en kortaste slutartid på 1/32000 sek när du använder den nya elektroniska slutaren.

Andra funktioner inkluderar inbyggd WiFi, videoinspelning i 1080p (Full-HD), makrofokusering så nära som 10 cm, samt Intelligent hybrid-AF som sägs ha en fokuseringstid på endast 0,08 sek.

Konstruktion och hantering

När det kommer till den fysiska designen och kontrollernas layout är det inte mycket som har förändrats jämfört med X100S, men det finns numera en möjlighet att anpassa en stor del av knapparna på baksidan så att de passar din fotograferingsstil.

Det finns ingen lägesratt, och trots att det inte finns något riktigt automatiskt läge kommer du ändå i närheten av det genom att ställa in både slutartidsratten och bländarringen på A för automatik.

Det finns ett litet reglage på framsidan av kameran med vilket du växlar mellan den elektroniska och den optiska sökaren. Det når du enkelt med ditt pek- eller långfinger när du håller kameran mot ögat.

FujifilmX100T-bak-Wordpress

Kamerans största förändringar har troligen gjorts i sökaren. När den optiska sökaren används och kameran är i det manuella fokusläget dyker en rektangel upp nere till höger på skärmen. Den visar en förstorad bild av området du fokuserar på. När fokusassistentalternativet är inställt på delad digital bild visas två skärmar med motivet, vilka slås ihop till en när objektivet är korrekt fokuserat.

Ett alternativ är att använda Focus Peakingsystemet i X100T. Du kan ställa in skärmen på att visa var områdena med högst kontrast finns (det är normalt de områdena som har bäst fokus).

Ytterligare en förändring i den optiska sökaren är att de ljusa linjer som visar inramningen av bilden i den optiska sökaren faktiskt skiftar när fokusavståndet förändras. Det är för att korrigera parallaxfel, och är särskilt användbart för att skapa en korrekt komposition med närliggande motiv.

Informationen i X100T:s sökare framstår också som renare än informationen som visas av X100S. En bra sak är att texten roteras för att vara enklare att läsa när kameran vänds vid fotning i porträttläget.

FujifilmX100T-Bild1-Wordpress

Prestanda

Eftersom X100T har en likadan bildsensor och processor som sin föregångare tvivlade vi inte på att bildkvaliteten skulle vara hög även här. Den största förändringen hos nykomlingen är introduktionen av den elektroniska slutaren som ger supersnabba slutartider när du fotar i starkt ljus.

Färgerna direkt från kameran visar den vackra värme som Fujifilm har blivit kända för, och deras filmsimuleringslägen ger dig massor av utrymme till att fotografera exakt hur du vill.

Det nya Classic Chrome-läget är ett bra val för många fotograferingsscenarier. Om du fotar i RAW kan du välja att gå tillbaka till en ren färgversion av en bild fotad med ett filmsimuleringsläge.

Avsaknaden av ett lågpassfilter gör X100T utmärkt på detaljupplösning och är definitivt en match för spegelreflexkameror utrustade med motsvarande objektiv.

X100T lyckas bra i svagt ljus vid höga ISO-tal. Brus syns knappt i JPEG-bilder upp till runt ISO 3200, och då enbart när bilderna betraktas vid 100 procents förstoring. Detaljåtergivningen är fantastisk ända upp till ISO 12800 vid små utskrifts- och webbstorlekar. Den absolut högsta inställningen på ISO 51200 är bäst att undvika tills du är väldigt desperat. Fokusering sker ganska snabbt i bra ljus, men vid sämre ljusförhållanden förekommer ett märkbart ”jagande” när vi försöker uppnå fokus.

Omdöme

X100T kan inte uppfylla allas önskemål, och det går inte att bortse från den stora prislappen. Om du vill ha något med mer flexibilitet, som olika brännvidder, så är det här inte kameran för dig – då kanske Fujifilm X30 är ett bättre val.

Läs det fullständiga testet i DigitalFoto 4-2015. Du kan beställa tidningen via Faktaböcker.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.