TEST – DXO OPTICS PRO 9

Tillbehör 21 mar 2014

Programmet som ger din kamera och dina objektiv bättre prestanda per automatik

DxO Optics Pro 9

DxO Labs har specialiserat sig på att testa objektiv, bearbeta bilder, samt objektivkorrigering (linskorrigering). DxO Optics Pro använder sig av unika linskorrigeringsprofiler som är skapade för specifika kamera- och objektivkombinationer. På så sätt kan en hel rad optiska fel, inklusive distorsion, mjuka kanter, kromatisk aberration och vinjettering åtgärdas.

De här optiska defekterna är vardagsmat för de flesta av oss, och det är i princip omöjligt för objektivtillverkarna att skapa objektiv som inte lider av en eller flera av de nyss nämnda bristerna, och samtidigt erbjuda det zoomomfång vi kräver.

Men DxO Optics Pro korrigerar inte bara brister hos objektiv. utan klarar även att konvertera RAW-filer. Programmet erbjuder dessutom en rad smarta bildbehadlingstrick, exempelvis via sin Smart Lighting-teknik, vilken ljusar upp skuggdetaljer och återställer bilders maximala dynamiska omfång.

Du måste dock vara medveten om några av programmets brister. För det första klarar det bara att bearbeta originalfilerna som kommer direkt från kameran. Dessutom krävs den något dyrare Elite-versionen om du ska behandla bilder från en systemkamera i proffs- eller semiproffsklassen. På DxO:s webbplats kan du läsa mer om vilka versioner av programmet som stödjer olika kameramodeller.

DxO Optics Pro 9

DxO lanserar kontinuerligt profiler för nya objektiv och kameror, så lejonparten av de nya funktionerna i version 9 fokuserar på RAW-konvertering och bildbehandling. Du bör dock vara medveten om att programmets verktyg är ganska komplexa, vilket gör att man ganska snart inser att målgruppen snarare är entusiaster och experter än nybörjare.

Brusbehandling

En av de intressantaste funktionerna i Optics Pro 9 är programmets brus-
behandlingsfunktioner, med vilka du bland annat kan analysera över 1 000 omgärdande pixlar för varje enskild pixel i en bild. I dina öron låter det kanske som en processorintensiv uppgift, och det är det också. Det kan ta upp till ett par minuter att genomföra analysen i en enskild bild, men du kan fortsätta med andra uppgifter medan analysarbetet pågår i bakgrunden. Resultatet är imponerande, även om bilder tagna med höga ISO-tal oftast har fler problem än bara brus.

DxO:s High noise-funktion (funktionen för behandling av bilder med höga brusnivåer), har förbättrats i version 9. Funktionen är effektiv och dessutom blixtsnabb när man jämför med föregångaren. Om du jämför de båda varianterna av funktionen så ger Primeversionen ett mjukare resultat, men något lägre skärpa. High-versionen resulterar å sin sida i mer brus, men är något skarpare.

DxO Smart Lighting

DxO har förbättrat programmets Smart Lighting-teknik i den nya versionen. Bland annat har man förbättrat både högdager- och skuggåterställningen, vilka numera ska ge färre färgfel. Vi kan konstatera att funktionen tillhör de bästa på marknaden vad gäller återställning av högdagrar – även om den, precis som alla andra RAW-konverterare, naturligtvis har sina begränsningar vid behandling av överexponerade områden.

DxO Optics Pro 9

DxO Smart Lighting klarar även att återställa ovanligt höga nivåer av skuggdetaljer utan att i någon större omfattning påverka mellantoner och högdagrar. Den här typen av ganska tung bearbetning av en bilds tonomfång kan i vissa lägen skapa ganska platta bilder, men resultaten från DxO:s bearbetning är onekligen ganska imponerande i de flesta lägen.

Visuell förinställning

Övriga förändringar sedan den föregående versionen rör i första hand gränssnittet och arbetsflödet. DxO Optics Pro 9 kan numera visa resultat i förväg (visual preses). Det gör att du i förväg kan se hur en viss inställning kommer att påverka bilden.

Programmets gränssnitt är dessutom både enklare och mer effektivt än tidigare.

Chockerande resultat

Första gången du använder DxO Optics Pro blir du förmodligen lite chockad, eftersom det ger dig direkt information om hur mycket distorsion och vinjettering dina objektiv producerar, och du får dessutom utan fördröjning även reda på hur mycket bättre dina bilder ser ut utan kromatisk aberration. Programmet identifierar dina kameror och objektiv vis den inbäddade Exif-informationen, och väljer ut och applicerar den korrekta profilen automatiskt. Programmet är även en exceptionellt bra råkonverterare, som producerar skarpare detaljer och lägre brus än Adobe Camera Raw exempelvis.

Dock så är det svårt att helt bortse från att Optics Pro är ganska inflexibelt. Det kan enbart arbeta med bilder direkt från kameran, och du behöver fortfarande Photoshop, Elements, eller något annat separat bildbehandlingsprogram när du behöver klona någon detalj, skapa specialeffekter, utföra lokala förändringar eller genomföra andra bildbehandlingsuppgifter.

(Utförligt test i DigitalFoto 3-2014)

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.