Test: Canon EOS 700D

Systemkameror 30 aug 2013

Efter mindre än ett år har Canon beslutat att ersätta 650D med 700D. Här tar vi en titt på vad som är nytt

Canon EOS 700D Canons 650D var företagets första systemkamera med tryckkänslig skärm, men Canon har, förståndigt nog, beslutat att låta skärmkontrollerna vara ett komplement till knapparna och rattarna istället för att ersätta dem.

Det gör kameran mer tilltalande, ­
vilket gör den mer attraktiv för nybörjare som uppgraderar från en smartphone, eller kompaktkamera, så väl som för entusiastfotografer. Som ett resultat av detta hävdar Canon att kameran har sålt väldigt bra.

Trots det har Canon, efter mindre än ett år, beslutat att ersätta 650D med EOS 700D. Men den nya kameran innehåller endast ett fåtal nyheter jämfört med modellen den ersätter.

Canon EOS 700D

Funktioner

Större delen av 700D:s specifikatio­ner är desamma som för 650D. Till exempel så är 18 MP-sensorn i APS-C-format, Digic 5-processorn och hybridautofokussystemet med 9 fasdetekterande punkter av korstyp desamma.

Precis som tidigare så har sensorn pixlar som används för den fasdetekterande delen av hybridfokussystemet som finns tillgängligt i Live View eller när du filmar. Canon hävdar att prestandan hos det här systemet har förbättrats när det används tillsammans med något av de nya STM-­objektiven.

Precis som 650D kan 700D fotografera i 5 bps och känsligheten kan ställas in inom det ordinarie känslighetsomfånget ISO 100-12800, vilket kan utökas till ISO 25600 vid behov. Det gör det till en ganska mångsidig kamera, kapabel till att ta bilder i en mängd olika situationer. En av de största förändringarna som kommer med den nya kameran är att de kreativa filtren, till exempel Fisheye- och Miniatyreffekt, kan förhandsgranskas på skärmen när du fotograferar i Live View – precis som du kan med Canon EOS 100D.

Filterna erbjuds dock endast till JPEG-filer, så du kan inte få en ”ren” RAW-fil tillsammans med JPEG-bilden. Om du vill ha en bild utan filter, samt en med effekten så måste du lägga på den i efterhand med hjälp av 700D:s efterbehandlings­alternativ.

Alternativt har 700D den vanliga uppsättningen bildstilar (Standard, Porträtt, Landskap, Neutral, Naturtrogen och Svartvitt), Autoläget där kameran automatiskt väljer vad den räknar ut att vara det lämpliga alternativet samt tre egna bildstilar. Alla de förinställda alternativen kan justeras efter tycke och smak och kan användas både när du fotograferar i JPEG och RAW.

Canon EOS 700D

Konstruktion och ­hantering

Canon har helt klart använt samma form till 700D som de gjorde till 650D, eftersom de två kamerahusen är nästan identiska, förutom den enda synliga förändringen som finns på lägesratten. Ikonerna på 700D:s ratt är upphöjda och inte bara ditmålade, och den har en finare textur runt kanten. Den här högkvalitativa ratten kan även roteras 360°, så du behöver inte vrida fram och tillbaka för att nå de alternativ du vill ha.

Drar du fingrarna över de två kame­rorna känner du även att de har lite olika textur. 700D känns lite ­grövre – på ett bra sätt. De gummerade ytorna vid finger- och tumgreppet är bevarade och mycket bra.

Trots att den inte är lika robust som Canons professionella system­kameror så känns 700D väldigt gedigen, och alla rörliga delar ger en känsla av precision. Den vridbara leden där LCD-skärmen sitter och som låter den roteras runt för fotografering från väldigt höga eller låga vinklar är av hög kvalitet. Precis som hos 650D är menyn utspridd över 11 skärmar i stillbildsläget, inklusive ett Min meny-alternativ där du kan lägga till upp till sex olika funktioner för snabb åtkomst – för oss var det användbart att använda för att komma åt bland annat spegellåset och alternativen för blixtkontroll. Du kan navigera genom menyn och välja alternativ via pekskärmen eller knapparna och rattarna. Det finns även en snabbmeny som kan aktiveras genom att du antingen trycker på den fysiska Q-knappen, eller trycker på Q-ikonen på skärmen. Det ger dig en genväg till de vanligaste kamerainställningarna. Om funktionsguiden är aktiverad via Meny 3 så få du upp en förklaring av funktionen om du rör en ikon på skärmen. Ett andra tryck visar dess tillgängliga alternativ. Ett enda tryck är allt som krävs om funktionsguiden inte är aktiverad.

Precis som på 650D har av/på-knappen ett tredje alternativ som aktiverar videoläget. När det är aktiverat så blir knappen på kamerans baksida som startar Live View istället en inspelningsknapp.

Trots att 700D har alla knappar och rattar som vi förväntar oss av den här typen av kamera är det även möjligt att kontrollera inställningarna via tretumsskärmen med 1 040 000 bildpunkter. Den svarar väldigt bra, och när du väl börjat använda touch­kontrollerna kommer du att märka att du använder dem mer och mer just för att de är så intuitiva. Det är praktiskt att kunna svepa med fingret över skärmen för att bläddra mellan bilder och sedan ”nypa” för att zooma in och kontrollera detaljer. Det är bara synd att Canon har grävt ner betygssättningen i menyn.

Den vridbara skärmen ger en bra, klar bild med mycket synliga detaljer även i starkt ljus, vilket gör den användbar även när du komponerar bilder vid marknivå eller över huvudet.

Att kunna utlösa slutaren på skärmen, vilket gör det möjligt att ställa in AF på skärmen med ett enda tryck, är särskilt användbart i de här situationerna. Skärmen blir dock oundvikligen täckt av fingeravtryck, och de försämrar bilden, så det är en bra idé att bära med sig en objektivtrasa så att du kan torka av den då och då.

Eftersom det är en spegelreflexkamera och inte en spegellös systemkamera har 700D en optisk sökare. Trots att den bara har en täckning på 95% och därmed för med sig risken att inkludera oönskade element längs med kanterna så är den ljusstark och en fröjd att använda. Vi föredrar dock själva att använda  LCD-skärmen när vi fokuserar manuellt, eftersom den större bilden gör det enklare att placera fokuspunkten på exakt rätt ställe.

Prestanda

Med tanke på att de har samma sensor är det ingen större överraskning att 700D ger samma mängd detaljer som 650D och även bildkvaliteten är densamma. Brus är välkontrollerat över hela känslighetsomfånget, men, som förväntat, förekommer färgbrus vid högre känsligheter.

700D ger högkvalitativa bilder direkt från kameran, med mycket detaljer och behagliga, naturliga färger.  Som det brukar vara hos Canon så lutar vitbalansen en aning åt det varma hållet, men det resulterar normalt i attraktivare bilder.

Med det sagt konstaterar vi dock att det ­evaluerande ljusmätningssystem även i det här fallet ger blandade resultat. I vissa fall är det utmärkt, men i förhållanden med hög kontrast måste du vara alert på intensiteten under den aktiva AF-punkten eftersom den kan förvränga resultatet. Ljusa motiv kan lura kameran till att underexponera, medan mörka motiv kan leda till överexponerade bilder. Detta är ett problem genom hela Canons serie med system­kameror, men det verkar extra konstigt i modeller som 100D och 700D som företaget riktar mot nybörjarfotografer (samt entusiaster). Medan de flesta användare vill att motivet ska vara korrekt exponerat kommer ett fåtal vara nöjda med en väldigt överexponerad landskapsbild, orsak­ad av att fokuspunkten ligger i skugga.

Våra tester bekräftar att Canon har förbättrat prestandan hos hybridfokussystemet som finns i Live View och videoläget. 700D låser fokus mycket snabbare med STM-­objektiven, än vad 650D gör. Trots det är fokuseringen fortfarande inte är snabb nog att använda med rörliga motiv.

När du använder sökaren för att komponera bilder så går 700D tillbaka till det fasdetekterande AF-systemet. Det fungerar bra och varje korstypspunkt hittar snabbt målet, även i svagt ljus.

Canons STM-objektiven är bra vid filmning, och det nya kitobjektivet 18-55 mm f/3,5-5,6 IS STM fokuserar väldigt mjukt och tyst när Filmservo­-AF är aktiverat. Faktum är att den är så mjuk att det ibland är svårt att avgöra om fokusen justeras. Men slutresultatet blir bra med knäpptyst autofokus.
Vårt omdöme

700D är en utmärkt kamera som kombinerar några av de bästa aspekterna inom digital kamerateknik; en bra sensor som registrerar många detaljer, massor av funktioner, och en snabb, vridbar tryckkänslig skärm. Det är ett utmärkt val för alla som vill fotografera från kreativa vinklar eller börja filma. Men de mindre förändringarna jämfört med 650D innebär antagligen att du som äger föregångaren inte kommer att uppgradera. Det är synd att Canon inte gjort det enklare att betygsätta bilder, eller inkluderat Wi-Fi, även om det inte på något sätt hindrar oss från att konstatera att EOS 700D är en väldigt bra kamera.

(Ett komplett test av Canon EOS 700D hittar du i DigitalFoto 9-2013)

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.