TEST: BENQ SW2700PT

Tillbehör 15 jan 2016

BenQ SW2700 är en ny 27-tums bildskärm med siktet inställt på fotografer med höga krav på korrekta färger. Bland annat klarar den att visa 99 procent av färgrymden Adobe RGB. I priset på 7 000 kronor ingår både ett kalibreringsprogram och en ”keps”

BenQ_SW2700PT-WordpressBenQ lanserade för ett litet tag sedan 27-tumsskärmen SW2700PT, och den är onekligen intressant på ett par punkter, speciellt för fotografer med höga krav på korrekta färger och bra möjligheter till färgkalibrering. Skärmens upplösning ligger på 2 560 x 1 440 – det är alltså inte fråga om en UHD 4K-skärm (3 840 x
2 160). Däremot är skärmen bakgrundsbelyst (LED), och har en IPS-panel med widescreenbildförhållandet 16:9.

Skärmen erbjuder bra ergonomi, och det gäller i höjdled, liksom vridning +/- 35 grader, samt vinkling nedåt 3,5 grader, och uppåt cirka 20 grader. Dessutom går det att snurra på skärmen så att den klarar visning både i landskaps- och porträttläge.

I paketet medföljer sladdar för anslutning till DVI, DisplayPort (Mac), och USB. I paketet följer det även med en så kallad keps, vilket är en skärm i plast som fästs på skärmens ovansida, respektive sidor. Kepsen blockerar störande ljuskällor ovanifrån, respektive från sidorna, för att betraktningen av bilder ska bli en så behaglig upplevelse som möjligt. Ett dylikt tillbehör brukar man få köpa separat till de flesta skärmar av det här slaget, men här ingår den alltså i priset.

Bland skärmens portar placerade på baksidan noteras en DVI-D, en HDMI, en Display-port, och en USB. Den sistnämnda ansluts med den medföljande sladden till en ledig USB-kontakt på datorn. Det ger i sin tur matning till skärmens USB-hubb som är placerad på ena sidan. Via den får du tillgång till två USB 3.0-portar för anslutning av USB-tillbehör av olika slag. Under USB-portarna sitter dessutom en SD-kortplats.

Det medföljer även en sladdansluten (ansluts via en separat kontakt på skärmens baksida) OSD-fjärrkontroll (On-Screen Display) med vilken du kan göra alla skärminställningar. Fjärrkontrollen har även tre knappar som ställer in skärmen i tre förinställda lägen för anpassning efter personliga preferenser eller diverse applikationer, som Adobe RGB, sRGB eller Svart-Vitt läge. Om du exempelvis vill se bilden i svartvitt så kan du trycka på den sistnämnda knappen. Svart-Vitt-läget gör det dessutom möjligt att visa och redigera svartvita bilder utan att förlora några detaljer eller toner. Genom att förhandsgranska färgfotografier i svartvitt innan redigering kan bildbehandlingsprocessen kortas ner, och användaren slipper gissa sig fram.

Korrekt färgåtergivning

Det viktigaste argumentet för att BenQ adresserar fotografer med den här skärmen är naturligtvis dess möjligheter att visa korrekta färger, men framförallt möjligheten att visa större delen av färgrymden Adobe RGB. BenQ anger att skärmen klarar att visa hela 99 procent av just den färgrymden, vilket ju är mycket bra. Tänker du göra något annat än att enbart visa bilder på datorskärmen så är just den specifikationen extra viktig.

Färgkalibreringsprogrammet Palette Master följer med på en CD-skiva, men går även att ladda ner från BenQ:s hemsida. För att programmet ska komma igång krävs inte bara att skärmen är uppkopplad till datorn via skärmsladden, utan även att den medföljande USB-kabeln är kopplad till datorn.

Det krävs naturligtvis även en kolorimeter, eller färgkalibrator för att använda kalibreringsprogrammet. Någon sådan följer inte med i paketet, utan får köpas separat. Palette Master stödjer i dagsläget i1 Display Pro, i1 Pro, och i1 Pro 2 från X-Rite, och Spyder 4, samt Spyder 5 från Datacolor. Till vårt test lånade vi en Spyder 5 från Aifo AB.

Testet av den här skärmen förlöpte helt enligt plan, och vi kan konstatera att den är mycket enkel att färgkalibrera med det medföljande programmet. Möjligheten att snabbt och enkelt byta mellan färgrymderna Adobe RGB, sRGB och Svart-Vitt läge via den lättillgängliga fjärrkontrollen är en bonus, liksom den medföljande ”kepsen”. Dessutom kan jag inte låta bli att konstatera att BenQ, med tanke på dess prestanda, onekligen har prissatt den här skärmen mycket attraktivt.

DEN KOMPLETTA ARTIKELN VAR INFÖRD I FOTOGRAFEN 1-2016.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

2 kommentarer

Peter Hugosson 7 sep 2016

Vilken prestanda skall grafikkortet ha för skärmen SW2700PT.
Jag har Windows 10 med grafikkortet GEFORCE GTX 750 ti.

”……. fråga om en UHD 4K-skärm (3 840 x
2 160)”…….. Är det stor skillnad jämfört med SW2700PT ?

Svara
    Josefine Gunnarsson 9 sep 2016

    Hej,

    Jag skulle rekommendera att du pratar en återförsäljare av skärmen så att det definitivt blir rätt för din dator.

    Vänligen,
    Josefine Gunnarsson

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.