Canon EOS 550D

Systemkameror 23 maj 2010

Canons senaste digitala systemkamera i amatörklassen verkar livsfarlig på pappret, med en sensor på 18 megapixel och ett videoläge i full-HD. Rod Lawton tar reda på om den är lika imponerande i verkligheten.

Canon EOS 550D
Canon EOS 550D

EOS 550D ansluter sig till Canon-serien som deras senaste digitala amatörsystemkamera. Den ligger precis under EOS 50D och den mer professionella 7D och delar många spännande funktioner med den senare, däribland sensorn på 18 megapixel och ett videoläge i full-HD.
Även om 550D helt klart är en del av Canons amatörserie, är det en kraftfull kamera. Den har till och med den manuella exponeringskontrollen som du hittar i videoläget på 7D, en funktion som saknas hos de flesta av konkurrenternas digitala systemkameror i den här klassen.
Vad den inte har är den kraftiga metallkonstruktionen och åtta bilder per sekund (b/s) i serietagningsläget som 7D har. 550D klarar av 3,7 b/s, vilket inte är så dåligt, men den klarar bara sex RAW-filer eller 34 JPEG-bilder åt gången, vilket är lite av en besvikelse. Trots det har 550D mycket att erbjuda för pengarna.

Nyckelfunktioner
Till att börja med är det den imponerande sensorn på 18 MP. Detta är 50 % mer än konkurrenterna från Nikon om har 12 MP och ungefär 23 % mer än Pentax och Sonys bästa kan erbjuda. Men ger de extra megapixlarna verkligen extra skärpa? Det ska vi snart ta reda på…
HD-videoläget är snäppet bättre än Nikons – och Pentax också. Du får full-HD istället för standard-HD (1920×1080 pixlar istället för 1280×720), manuell kontroll och möjlighet att välja bildhastighet. Det är avgörande om du behöver exportera till olika sändningsstandarder.
550D har också uttag för en extern mikrofon för en mer professionell ljudinspelning och en funktion för beskärning av videosekvenser på 7x, som använder ett pixelområde i mitten av sensorn på 640×480 pixlar. Det är som en digital zoom på 7x, fast bildkvaliteten minskar förstås.
Canon har också satsat på en hög ISO-inställning på 6400 i den här kameran (eller 12800 i utökat läge). I vanliga fall går inte hög upplösning och höga ISO ihop, men Canons senaste sensor har en raffinerad brusreducering direkt på kretskortet, så det är extra intressant att se hur den fungerar.
iFCL-mätningssystemet som först användes på 7D dyker också upp här. Det använder en sensor med 63-zoner och dubbla lager samt fokuserings-, färg- och belysningsinformationen för att räkna ut den bästa exponeringen. De dubbla lagren används för att komma ifrån den överkänslighet som de flesta mätningssystem har när det gäller rött (vilket leder till exponeringsfel) och fokuseringsinformationen används för att räkna ut avståndet till motivet och lägga på lämplig exponeringskompensation.

Hur är handhavandet?
När det gäller användningen är 550D inte lika solid som 7D, som har ett kamerahus med metallegering, men storleken och vikten gör den enklare att ta med sig. Den omgjorda placeringen av knapparna är riktigt bra. De externa knapparna är större med tydligare ikoner och kompletteras av en interaktiv Quick Control-skärm som visar kamerainställningarna, där du direkt kan välja en funktion och ändra den. Är den här funktionen nödvändig? Egentligen inte eftersom knapparna på den här kameran gör att du enkelt kan komma åt de vanligaste inställningarna, som ISO, vitbalans, matningslägen och exponeringskompensation. Canons EOS-kameror har alltid haft extremt bra placering av knapparna, och det verkar bara bli bättre och bättre.
Enda problemet här är att hjulet på kamerans ovansida inte används konsekvent. Trycker du på någon av de externa knapparna för att ändra en inställning används det för att snabbt bläddra genom alternativen, och det används för att ändra slutartid eller bländare, men det används inte när du navigerar i menyerna.
Menyerna i sig är väldigt bra. De har ett snyggt och tydligt typsnitt och ett väldigt effektivt navigeringssystem, där du använder vänster- och högerknapparna för att välja menyflik och upp- och nerknapparna för att välja alternativ i varje meny.
Till och med knapparna i sig är jättebra. Canon har inte använt de traditionella fyrvägsknapparna och man har inte lagt till ett snurrhjul på utsidan (som man kan se på många av deras kompaktkameror). Kontrollerna är därför mycket bättre. Knapparna är exakta och har en bra känsla, vilket gör att misstag är sällsynta.
Sökaren är inte den största, men den är ljus, tydlig och skarp. AF-punkterna syns tydligt, och USM-fokusen i 18-55mm-objetkivet som följer med är snabb och tyst. Det har också en kort zoomlängd, men i andra avseenden är det här objektivet ett lågprisbygge. Det främre elementet roterar när kameran fokuserar, vilket gör det svårt att använda filter, och det finns ingen avståndsskala på fokusringen.

Information på skärmen
På baksidan finns det en utmärkt LCD-skärm på tre tum, med en upplösning på 1040000 pixlar. Den är extremt skarp och perfekt för att visa bilder och komponera stillbilder och filmer i Live View-läge.
Även om det är bra har det här Live View-läget sina svagheter. Kontrast-autofokusen är långsam, ibland tar det ett par sekunder då den låter och växlar läge innan den låser fokus på motivet även i bra ljus och Canons HD-filmläge saknar den snabba, kontinuerliga autofokusen som du hittar på Panasonics GH1.
Det som verkligen räkas är dock pixelkvaliteten, och här är resultatet blandat. Canon får inte ut det mesta av den extra upplösningen, av två anledningar. För det första ser kamerans JPEG-bilder lite mindre skarpa ut än dess RAW-filer och detta bekräftas med ett snabbt test med hjälp av ett ISO-standard testdiagram för upplösning. RAW-filer som har bearbetats i Digital Photo Professional har mer detaljer på pixelnivå. Detta är en irriterande egenskap hos Canons amatörsystemkameror – du får inte ut full skärpa om du fotar i JPEG.
För det andra är Canons 18-55mm IS-kitobjektiv inte jättebra. En kombination av svag skärpa i kanterna, förvrängningar och kromatisk abberation gör mycket av sensorns goda arbete ogjort. Om du vill få ut det mesta av den här kameran ska du fundera på att köpa ett bättre objektiv.
Men det finns en del bra saker också. Vid höga ISO är kvaliteten exceptionell. Vad Canon än har gjort med sensorn så har det gett utdelning. Vid ISO 6400 minskar kvaliteten, men ISO 1600 och 3200 kan du använda utan tvekan. Videokvaliteten är också utmärkt. Du måste vara lite mer noggrann när du använder 550D än en vanlig videokamera, men det får du tillbaka i form av superskarp film som gör att du förstår varför det lönar sig att gå upp till full-HD.
Det medföljande objektivet till 550D och JPEG-bearbetningen utnyttjar inte sensorns 18 miljoner pixlar fullt ut, och en vridbar LCD-skärm och snabbare fokusering i Live View skulle göra kameran ännu bättre. Men trots det är detta helt klart Canons bästa digitala systemkamera i amatörklassen hittills.

Konkurrenterna
Nikon D5000
Med 12 megapixel och endast standard-HD matchar D5000 inte 550D:s specifikationer, men den har en vridbar LCD-skärm och ger klara, superskarpa bilder.

Panasonic GH1
Om HD-filmer är din grej är det fortfarande GH1 som gäller tack vare dess snabba, kontinuerliga autofokus, den vridbara LCD-skärmen och det utmärkta stabiliserade kitobjektivet med 10x zoom.

Specifikationer
Kontakt
www.canon.se
Sensor 18 megapixel, 22,3×14,9 mm
Brännviddsförlängning 1,6x
Objektivfattning Canon EF-S
Minneskort SD/SDHC/SDXC
ISO-omfång 100-12800
Exponeringslägen P, A, S, M, A-DEP, Porträtt, Landskap, Närbilder, Sport, Nattporträtt, Utan blixt, Video
Mätningslägen Flerzon, Centrumvägd, Utsnitt, Spot
Fokuslägen Auto (Flerzon, Spot), Manuellt, AI-fokus, One Shot, AI-Servo
Slutarfördröjning Ingen
Slutartid 1/4000-dels sek till 30 sek, Bulb
Integrerad blixt Ledtal 13 vid ISO 100
Blixtsynk 1/200-dels sek
Blixtlägen Auto, På, Av, Röda ögon, Långsam Synk, Synk på andra ridå, Blixtsko
Matningslägen Enbild, Serietagning, Självutlösare
Skrivtider JPEG 1 sek, RAW 2 sek (ca)
LCD-skärm 3-tum färg
Vikt 530 g med batteri och kort
Batteri Litium-jon, LP-E8
Batteritid 440 bilder (CIPA)
Överföring USB, Video, HDMI, PictBridge
Mjukvara ImageBrowser, Digital Photo Professional, PhotoStitch

Omdöme

Funktioner (4 av 5)
Ett svagt kitobjektiv och blygsam kontinuerlig bildhastighet/kapacitet gör att 550D inte får högsta betyg.

Prestanda (4 av 5)
Det krävs ett bättre objektiv och att man fotar i RAW för att få ut full potential, i övrigt är den exceptionell vid höga ISO.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.