Drömmen om att kunna flyga…

9 maj 2017

Som litet barn hade jag ofta en dröm om att kunna flyga, att kunna se allt från en fågels perspektiv. Även om jag någonstans förstod att det aldrig skulle bli en verklighet fanns alltid en dröm om att få se ett landskap, en byggnad eller havet från en fågels perspektiv. Jag som skriver detta heter Staffan Lundgren och har passerat 40 års linjen för några år sedan. Jag har haft ett fotointresse sedan skolåren. När digitalkameran gjorde entré på marknaden runt milleniumskiftet köpte jag min första digitala kamera. En Canon Ixus med ett 16 Mb minne. Bara minneskortet kostade cirka 1000 kronor och då med endast 16 Mb. Det var tider det…

Det var också vid denna tidpunkt jag gick över från analogt till digitalt helt och hållet. Man kunde knäppa hur många bilder som helst utan att behöva tänka på att mamma och pappa skulle betala framkallningen. Värden förändrades drastiskt för den fotointresserade. Ganska snabbt efter inköpet av denna kompaktkamera tog jag steget och köpte mig min första digitala systemkamera, en Canon EOS 300D. Nu snackar vi grym kamera och vilka bilder jag tog, tyckte jag själv i alla fall.

Under denna fantastiska och revulutionerande tid fanns ändå mina drömmar om att kunna fota från högre nivåer. Ja visst, när man åkte flygplan kunde man lyckats knäppa ett och annat foto, men inte mer än så. Åren gick och fotointresset har ökat. Då händer något för ett par år sedan som ännu en gång skulle revulutionera  marknaden för fotonördar. Drönaren gör sitt intåg på den allmänna marknaden och jag köper min första drönare. Den första drönaren jag köpte var av märket, Parrot. Jag avverkade ett par stycken men i ärlighetens namn tycker jag själv att den var rätt dålig. Jag läste allt jag kom över om drönare och ganska snabbt kände jag att det var DJI som gällde. Sagt och gjort, jag köpte mig min första DJI Phantom 3 Advance och från första dagen var det som en ny värld öppnades upp. De första drönaren från Parrot hade självklart tagit en del fina foton och filmer men de var ostadiga i luften och opålitliga. DJI var motsatsen, pålitliga, stabila och tog mycket bra bilder.

Idag fotar jag till stor del från luften och just nu använder jag mig av en DJI Phantom 4 Pro, deras senaste tillskott på marknaden. En drönare som utöver riktigt bra flygegenskaper också fotar i högklassig kvalité. Under den gångna helgen var jag iväg en sväng till Vänern för att fota Läckö slott, dock en bild jag fotade med DJI Phantom 3 Advance. Senare under dagen flög jag över ån Ätran och då använde jag mig av DJI 4 Pro. Några bilder som ni kan se här.

Att planera inför varje fotoflygning är A och O. Just nu planerar jag några nya idéer men det återkommer jag till.

Trevlig fortsatt läsning från mig framöver
Staffan

Läckö slott fotograferat från cirka 40 meters höjd.
Läckö slott fotograferat från cirka 40 meters höjd.
Ätran i höjd med norra infarten mot Ulricehamn.
Ätran i höjd med norra infarten mot Ulricehamn.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.