Svartvitt med Silver Efex Pro 2

Hej igen,

Som utlovat blir det ännu ett inlägg om hur du kan konvertera en bild till svartvitt. Den här gången använder jag insticksprogrammet Silver Efex Pro 2 som ingår i NIK collection-samlingen av program. Dessutom kan du använda program direkt, s.k. ”stand alone”, och inte bara som plugin. Det fina är att hela NIK collection numera är gratis och går att hämta här. Förutom Silver Efex Pro ingår även Analog Efex Pro (efterliknar stilar från gamla kameror), Color Efex Pro (färgjusteringar), Viveza (selektiva justeringar), HDR Efex Pro (skapa bilden mer stort dynamisk omfång – HDR), Sharpener Pro (skärper bilder) och Define (brusreducering).

Även denna gång använder jag en bild tagen på Lime St järnvägsstation i Liverpool.

BILD-1
Bilden tagen med Nikon D3000 + Nikon 18-55/3.5-5.6

 

(1) Silver Efex pro 2 fungerar som ett insticksprogram i Lightroom och för att öppna en bild i det går du via Foto – Redigera i – Silver Efex Pro 2. Silver Efex Pro 2 fungerar också via Photoshop, Elements eller Affinity Photo (och kanske även andra program). Använder du det som ett självständig program öppnar du bilden via menyn: File – Open images.

BILD-2

 

(2) Om du börjar med en rå-fil kommer en tif kopia att skapas och det är den du arbetar med i Silver Efex Pro 2 (ingeting händer alltså med rå-filen). Så här ser det ut när bilden öppnats; (1) till vänster finns en rad olika förinställningar som du kan klicka på och se hur bilden blir. Tänk på att en förinställning bara är en startpunkt eftersom varje bild är unik, men den kreativa processen kan få en knuff framåt. (2) På den högra sidan finns de olika inställningar du kan göra när du anpassar en förinställning till din bild, eller så hoppar du över förinställningarna och jobbar från grunden med de här justeringsmöjligheterna. Tryck på den lilla pilen till vänster för att öppna respektive panel. (3) Tryck på knappen ”Compare” för att se hur din justeringar skiljer sig från en ”enkel” konvertering. (4) ”Z00m” är väl självförklarande. Finns en andra små ikoner som jag inte nämner men om du placerar muspekaren över dessa får du en förklaring på vad de gör.

BILD-3

 

(3) Efter att du klickat på en av förinställningarna (jag valde ”032 Film Noir 3”)  börjar vi med att öppna de globala-justeringarna (Global Adjustments) som påverkar hela bilden lika mycket. Här kan du finjustera ljushet (Brightness), kontrast (Contrast) och mängden detaljer (Structure fungerar som ”klarhet” i Lightroom). Dessutom finns det reglade för att förhindra att högdagrar fräts ut eller att skuggor sotar igen (Tonality Protection).

BILD-4

 

(4) Med Silver Efex Pro 2 kan du också göra lokala justeringar (Selective adjustments) med hjälp av kontrollpunkter (Control Points). Klicka på ikonen inringad i bilden nedan och klicka sedan någonstans i bilden där du vill justera (i detta exempel klickade jag på damen på bänken). Med det översta handtaget kan du göra cirkeln mer eller mindre stor. Det är viktigt att tänka på att den cirkeln du drar ut inte är någon mask i vanlig bemärkelse utan det som bestämmer vad som påverkas är den färg och textur som finns precis under punkten du placerade ut, sedan påverkas området inom cirkeln mest men det skapas en mjuk mask som kan sträcka sig både utanför och innanför kontrollpunktens cirkel. Kontrollpunkten kan kontrollera ljushet (Br), kontrast (Co), struktur (St), vita (AW), svärta (AB), små detaljer (FS) eller selektivt ta tillbaka färg (SC). Du kan placera ut så många kontrollpunkter du vill och justera dessa oberoende av varandra. I det här fallet placerade jag en kontrollpunkt på kvinnan på bänken och gjorde henne ljusare genom att öka Br och tog fram mer detaljer genom att öka Co och FS. Syns inte alla kontroller så klicka på den lilla triangeln för att få fram alla.

BILD-5

Tips: flyter effekten av kontrollpunkten in på en del av bilden du inte vill påverka  kan du placera ut en eller flera nya kontrollpunkter (utan att du ändrar några justeringar) på det område du vill skydda.

Tips: du kan placera ut så många kontrollpunkter du vill så du kan använda dessa för att skugga/efterbelysa

 

(5) Nästa panel kallas Färgfilter (Color Filter). De olika filtren ska efterlikna effekten som uppkommer om man placerade färgfilter på objektivet när man fotade men analog svartvit film. Föreslår att du provar dig fram, men t.ex det röda filtret gör himlar mörkare.

BILD-6

 

(6). Panelen filmtyper (Film types) använder du för att efterlikna hur bilden blev på olika analoga filmtyper. Du kan klicka på den lilla pilen till höger om ”Neutral” i bilden nedan och välja mellan en stort antal ”filmtyper”. Jag har aldrig fotograferat analogt och har ingen känslomässig koppling till någon film och brukar hoppa över den här möjligheten. Du kan också manuellt på verka kornigheten eller hur olika färger beter sig (på ett sätt som liknar Lightrooms NLM panel som vi använde i förra inlägget). Något som ibland kan vara användbart i den här panelen är kurvan, och den fungerar på samma sätt som kurvor i Lightroom eller Photoshop (eller annat program).

BILD-7

 

(7) Den sista panel kallas slutjusteringar (Finishing adjustments). Här kan du tona bilden med olika färger (endel efterliknar de toningar som kunde göras i mörkrummet med olika kemikalier), du kan lägga till en vinjetterna och ett annat alternativ är att ”bränna kanterna” (Burn edges). Genom att klicka på den lilla triangeln till vänster öppnar du upp flera justeringsmöjligheter och från menylistan (tryck på den nedåt riktade triangeln till höger) kan du prova olika förinställningar. I den här bilden  använde jag förinställningen ”All Edges 2” när jag brände kanterna, men du kan manuellt justera effekten med reglagen som finns precis under, dvs hur kraftig effekten blir (Strength), storlek (Size) och övergången (Transition).

BILD-8

(8) När du är klar trycker du på spara (save) längst ner i högra kanten och bilden importeras tillbaka till Lightroom och placeras bredvid originalbilden (om du började i Lightroom annars kommer du tillbaka till Photoshop eller det program du startade ifrån). Kör du Silver Efex Pro2 som ett självständigt program sparas filen på den plats du öppnade den ifrån.

Tips: det finns en panel som heter Loupe & histogram längst ner (som jag inte visar). Men om du klicka och öppnar den panelen finns zonsystemet som Ansel Adams gjorde berömt som en hjälp att guida den svartvitakonverteringen. Tycker du det är intressant så prova det!

 

Så här blev resultatet från Silver Efex Pro 2! Om du vill kan du fortsätta att skugga/efterbelysa i Lightroom.

KLAR+D&B in LR

 

Så här blir bilden om du bara sänker mättnaden till noll.

OMÄTTAD

 

Det här var en ganska snabb genomgång av Silver Efex Pro 2 och jag har inte visat allt man kan göra i programmet. Tänk på att om det finns en liten pil/triangel kan du klicka på den och öppna upp underpaneler med ännu fler justerings möjligheter. Silver Efex Pro 2 är ett mycket kraftfullt program. Som vanligt uppmuntrar jag dig att experimentera!

 

Klart slut!

 

1 kommentar

bosse 9 sep 2016

Sedan Google tog över Nik´s software är det sabbat. Brushfunktionen är satt ur spel och att göra lokal skärpningar i Sharpener pro är nu i princip omöjligt. Finns en stor grupp förbannade fotografer på Googles forumsida. Någon uppdatering är inte att räkna med. Tråkigt för oss som betalat licens.

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.