Se upp för sensorfläckar

Bildbehandling, Mjukvara 6 maj 2016

Hej!

I det här inlägget tänkte jag visa något ganska enkelt men väldigt viktigt. Hur noga du än är då du byter objektiv kommer damm förr eller senare tas sig in i kameran och hamna på sensorn och ge upphov till så kallade sensorfläckar. Sensorfläckar kan förstöra vilken bild som helst, och det är inte roligt att se dessa på en bild du just ramat in.

Sensorfläckar kakvara svåra att hitta men kan förstora en utskrift om du inte tar bort dom.
Sensorfläckar kan vara svåra att hitta men kan förstöra en utskrift om du inte tar bort dom. Bilden är tagen med en Nikon D610 + Sigma 150-600/5-6.3 C (@ 600 mm, f/6.3, 1/1000 sek, ISO 320) vid Axsjön utanför Morgongåva i Uppland.

 

Sensorfläckarna blir tydligare när du använder en liten bländare (dvs stort f-nummer) och främst på släta ytor som t.ex himlar.  Sensorfläckar kan vara svåra att se men när man väl sett dom är det det enda man ser…. Tack och lov finns det en bra funktion i Lightroom för att upptäcka och ta bort dessa, Fläckborttagningsverktyget.

 

(1) Börja med att klicka på Fläckborttagningsverktyget (1). Det dyker upp några valmöjligheter under bilden, välj automatisk som inställning för Verktygsöverteckning (2). Sedan klickar du i rutan Visa fläckar (3). 

BILD3a

 

(2) Bilden blir nu svart och vit på ett sätt så kanter och kontraster framhävs. Dra reglaget bredvid den i-klickade Visa fläckar-rutan åt höger för att synliggöra allt svagare fläckar. Du ser små vita cirklar i den övre delen av bilden dessa är sensorfläckar (alla små röda pilar). Om du är osäker om en vit ring är en fläck eller något som ska vara i bilden klicka bara ur rutan Visa fläckar så ser du bilden som vanligt igen.

BILD3b

 

(3) Precis under verktygsraden finns inställningarna för den aktiva fläckborttagningspensel. Mina förslag är, om vi börjar underifrån,  att ha Opacitet på 100, Ludd på 50 och Storlek anpassar du till fläckarnas storlek. Sedan kan välja hur penseln ska fungera Klona eller Lagning; jag använder Lagning då jag tycker resultatet oftast blir bättre.

BILD4

 

(4) När du gjort penseln (cirkeln) något större än fläckarna klickar du bara på dem och de försvinner (blir det inte bra tryck Cmd/Ctrl-Z och försök igen).

(4) Sådär, nu var sensorfläckarna borta!

Alla sensorfläckar är borta! Nu kan skicka bilden för utskrift.
Alla sensorfläckar är borta! Nu kan bilden skrivas ut.

 

Den färdiga bilden utan sensorfläckar
Den färdiga bilden utan sensorfläckar. För säkerhets skull titta igenom hela bilden 100% storlek för att försäkra dig om att du inte missat några sensorfläckar

 

Tips: Fläckborttagningsverktyg kan inte bara användas att ta bort sensorfläckar med utan även andra ”fläckar” som små fåglar på en himmel eller andra småsaker.

Tips: du kan inte bara klicka på fläckarna utan också måla med fläckborttagningspenseln och ibland lyckas den ganska bra med att ta bort störande saker i bilden, men det fungerar inte på långa vägar så bra som att klona i Photoshop, men kan vara värt ett försök. Kan också vara värt att prova Klona istället för Lagning  i inställningarna för penseln om det inte blir bra.

Tips: om du börjar få väldigt många sensorfläckar är det tid att gå till kameraaffären och lämna i kameran för sensorrengöring (eller om du vågar göra det själv). Med tanke på hur många sensorfläckar som dök upp i bilden jag använde i det här inlägget är det nog tid för mig att lämna in kameran för sensorrengöring…..

 

Klart slut!

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.