Mannen från Mars

27 feb 2017

Hejsan

Tänkte visa ytterligare ett sätt du kan använda Lab-färger för att få gör bilden mer färgrik men också få mer variation i färgerna. Den här metoden ibland kallas ”mannen från Mars” eftersom bilden kan se ganska märklig ut innan du sänker opaciteten på Lab-lagret.

Den här metoden ger liv till platta och monotona bilder – prova dig fram.

Vi kör!

(1) Som vanligt duplicerar vi lagret (Cmd/Ctrl-J) så att vi alltid har ursprungsbilden att gå tillbaka till, och i detta fall ska vi dessutom blanda in våran redigerade bild med ursprungsbilden för att få en lagom effekt.

Viktigt att du skapar en lagerkopia av ursprungsbilden (Cmd/Ctrl-J)

 

(2) Byt färgrymd till Lab (Bild – Läge – Lab-färg). I dialogrutan som dyker upp välj Tillämpa inte så att du behåller lagren. Mycket viktigt att du har två lager när du är i Lab-läget.

Bild2

Viktigt att du väljer ”Tillämpa inte” i dialogrutan som dyker upp när du väljer läget Lab-färg

 

(3) Öppna kurvjusteringen via menyerna (Bild – Justering – Kurvor). Likadant som i förra inlägget kan vi inte använda justeringslager då dessa inte överlever när vi går tillbaka till RGB-färg.

Bild4

 

(4) Lab-färg har kanalerna L för bildens ljushet och de två färgkanalerna a och b. Placera en punkt mitt på kurvan i både a- och b-kanalerna genom att klicka där (1) och dra den vita triangeln under respektive histogram åt vänster (2) tills den delen av kurvan längst till vänster klibbar fast på botten (3).

Bild5

I både a- och b-kanalen gör samma sak: klicka kurvans mittpunkt (1), dra sedan in den vita triangeln (2) tills kurvans vänstra del fastnar på botten (3)

Nu har du knuffat färgerna ganska mycket i bilden och den ser inte så bra ut, ungefär som en radioaktiv rymdfågel…….

Bild7
Kanske inte mannen från Mars, men väl fågeln från Mars. Just nu ser det inte så bra ut, men eftersom du har färgeffekten på ett eget lager kan du sänka opaciteten tills det ser bra ut.

 

(5) Gå tillbaka till RGB (Bild – Läge – RGB-färg) och välj Tillämpa inte i dialogrutan som tidigare. Återigen mycket viktigt att båda lagren följer med tillbaka till RGB-läget.

Bild8

Bild9
Viktigt att du väljer ”Tillämpa inte” i dialogrutan som dyker upp när du väljer läget RGB-färg eftersom du vill sänka opaciteten och på så vis blanda ihop färger du tagit fram med ursprungsbilden och väljer du tillämpa slås lagren ihop…

 

(6) Sänk opaciteten (ganska mycket i det här fallet till 35%) och använd lagermasker om du tycker det behövs olika mycket av effekten på olika delar av bilden.

Bild10

 

(7) Jag maskar bort färgeffekten från bakgrunden för att få fågeln att sticka ut ännu mer genom att först klicka på ikonen lagermask (1) och sedan med en svart mjuk pensel målar på de delar av bilden från vilken jag vill ta bort effekten (2). Så där nu har vi förstärkt färgerna på fågeln men inte på bakgrunden.

Bild11

 

Här är våran startbild på den lilla talgoxungen som precis ska ge sig ut i luften för första gången. Rätt ok bild men med lite tråkiga färger.

före
Före…..

 

Efter att vi använt ”mannen från Mars”-tekniken (men bara på fågeln tack vare lagermasken) har vi fått mera livfulla färger!

Klar
…och efter

 

Den här metoden är ett alternativ till en vanlig mättnadsökning och ger mer variation i färgerna och på många sätt ganska lik den metod jag beskrev i förra inlägget. Ibland ger den här metoden bättre resultat ibland inte – som vanligt måste man experimentera och prova sig fram.

Det här är en teknik som gör platta, monotona och färgsvaga bilder mer intressanta, men det är som vanligt lätt att gå för långt så ta det försiktig.

Tips: när du känner dig klar med bilden gå iväg en stund och gör något annat titta sedan på bilden igen men färska ögon och se om du fortfarande tycker den är bra. Det här bra att göra efter all bildbehandling eftersom det är så lätt att gå för långt – man blir fartblind när man håller på och drar i redigeringsspakarna.

 

En sak till. Jag har precis fått upp en ny hemsida och det skulle vara roligt om du har lust att titta in där. Du hittar den på johanlennartsson.se

 

Klart slut!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.