
Hej!
Jag tänkte visa hur jag skärper bilder i Lightroom och sedan exporterar ut dem som en jpg-filer för att ladda upp på nätet eller skriva ut. Att lägga på lagom med digital skärpa gör att bilden kan får mer ”stuns” på nätet eller pappret (men naturligtvis är det viktigaste att du har ett intressant motiv och bra komposition & ljus). Att skärpa bilden betyder tyvärr inte att delar i bilden som inte är i fokus kommer i fokus – det måste du få rätt i kameran. Reglagen för Skärpa och Brusreducering finns båda i Lightrooms Detalj-panel och påverka varandra d.v.s digital skärpning och brusreducering går hand-i-hand. I det här inlägget fokuserar jag bara på digital skärpa och i nästa tar vi oss an brusreducering.
Hur man skärper sina bilder brukar variera från fotograf till fotograf, och alla menar att just deras metod är den bästa. I det här inlägget kommer jag visa hur jag skärper mina bilder, men om du har en annan strategi får du gärna lämna en kommentar och berätta hur du gör!
Om du använder Photoshop och öppnar en rå-fil kommer du först hamna i Camera Raw. Bakom kulisserna fungerar Camera Raw och Lightroom på exakt samma sätt så du kan göra precis som jag visar nedan fast det ser lite annorlunda ut (annat s.k. användargränssnitt).
Tips: För att kunna avgöra vad som är lämpliga mängd skärpa behöver du zooma bilden till 100% (men inte mer).
Tips: Mängden skärpa beror också på vilket håll bilden kommer att betraktas. En bild som ses på större avstånd tål mer skärpa, men då kommer den inte se så bra ut på nära håll. Tyvärr finns det inga enkla regler att följa utan man måste prova sig fram, men kom ihåg att det är bara fotografer som trycker näsan mot bilden när dom tittar :-)
Tips: Om du fotograferar i jpg så behöver du inte skärpa bilden (eller skärpa den väldigt försiktigt) – det är redan gjort av kameran!
Tips: Om du fotograferar i rå-format är det nödvändigt att skärpa bilden. Kameran skärper alltså inte rå-filer vilket gör att de kan se lite oskarpa ut (eller som man ibland säger ”mjuk”) direkt från kameran jämfört med motsvarande jpg-bild. Detta gäller även om du har det skarpaste objektiv som pengar kan köpa.
Tips: Om du använder Photoshop istället för Lightroom (eller Camera Raw) skulle jag föreslå att du använder filtret Smart skärpa istället för Oskarp mask och ställer ”Ta bort:” till Linsoskärpa för bästa resultat. Inställningarna Mängd och Radie fungerar som i Lightroom (läs nedan)
Skärpa vad är det?
Det som egentligen händer när du skärper en bild är att Lightroom (eller vilket program du nu använder) hittar kanter och gör den ljusare sidan av kanten lite ljusare och den mörkare sidan lite mörkare, d.v.s. ökar kontrasten över kanten och det upplever vi som en bild med bättre skärpa.
Varning: se upp för överskärpta bilder som ser ”knastrig” ut eller där du kan se tydliga glorior runt kanter. Det är verkligen inte snyggt och hellre en bild med för lite digital skärpa än för mycket.

Lightrooms skärpreglage finns under panelen Detalj
och reglagen ser ut så här:

Mängd: det här är ”volymen”, d.v.s. hur mycket de ljusa pixlarna runt en kant ska ljusas upp och de mörka mörkas ner. Vilken mängd som är lagom beror helt på bilden och det är svårt att ge någon generell rekommendation, men bra startvärden kan vara 70-100 för arkitektur och landskap, medan porträtt ofta ska ha lite mindre skärpa prova runt 50 (men ögon tål mer skärpa så här kan du använda justeringspensel som också har ett skärpereglage). Har du en brusig bild ska du vara försiktig med mängden skärpa, kanske 10-30 räcker.

Radie: Radien bestämmer hur långt från kanten uppljusningen/nermörkningen kommer att sträcka sig. I min erfarenhet så fungerar en radie på 1.0 bra till nästan alla bilder, men landskap/arkitektur blir ibland bättre med en något mindre radie, kanske 0.8, och bilder tagna i svagt ljus kan behöva en lite större radie c:a 1.5. Men om du vill göra det enkelt för dig så använd en radie på 1 till alla bilder och det är också Lightroom standardvärde.

Detalj: Det här reglaged styr hur skärpan påverkar små detaljer/texturer i bilden. Man kan se det här reglaget som ett sätt att bestämma hur känsligt Lightroom är på att upptäcka kanter i bilden. Se upp med det här reglaget – ett för högt värde kan förstöra bilden!

Maskning: Skapar en mask som skyddar delar av bilden från att skärpas. Det är ett sätt för dig att berätta för Lightroom vilka kanter du vill ska skärpas och vilka som inte ska skärpas. För se vad som händer tryck ner ALT-tangeten samtidigt som du drar i det här reglaget. Bilden blir nu svart och vit och de delar som är svarta skyddas från skärpan. Ett bra exempel är en landskapsbild där det brukar vara bra att skydda himlen så dra Mask-reglaget med ALT-tangeten nertrycket åt höger till det mesta av himlen är svart. När du släpper ALT-tangenten syns bilden som vanligt. Porträtt bilder behöver ofta maskas så att inte släta hudytor får skärpa på sig.

Här är en bild som jag skärpt där du kan se vilka inställningar jag använt på de olika reglagen.
I Lightroom kan du också skärpa bilden selektivt, d.v.s. bara på vissa delar. Om du öppnar justerings-penseln ser du att ett av reglagen är just skärpa så du kan alltså måla på detaljer som du vill skärpa mer än andra. Här kan du också använda negativ skärpa för att minska skärpan på delar av bilden. Däremot kan du inte påverka radie och detalj utan du har bara ett reglage som kallas Skärpa.

Ytterligare ett sätt att få en bild att kännas skarp är att öka klarheten, vilket du också kan göra över hela bilden med reglaget i Grundläggande-panelen eller selektivt med justerings-penseln, men återigen var försiktig med mängden, 10-30 kan vara en inställning att börja med. Med justerings-penseln har du också möjlighet att använda negativ klarhet.
Eftersom ögat dras till skarpa (och ljusa & färgstarka) delar av bilden kan ett sätt att styra betraktarens blick vara att ha olika skärpa på olika delar av bilden och på vissa platser till och med ha negtiv skärpa (s.k. kreativ skärpa). Här är några exempel där jag lagt på olika mycket skärpa på olika delar av bilden i efterbehandlingen.

![^?ٷ??y?a?v?D?Өe<d??V.????ת]͡??A}.}.}.}.}.e?2:.?@?j?-.e?[?.-.](https://firstfoto.se/wp-content/uploads/sites/4/2016/11/fyrisån-1640x1028.jpg)
Jaha, nu är bilden skärpt på sätt jag gillar, men hur får jag ut bilden från Lightroom som en jpg?
Jag har ingen skrivare så skickar jag iväg jpg-bilder för utskrift. För att omvandla min rå-eller tif/psd-fil till jpg använder jag Lightrooms exportfunktion. I Lightroom klickar du på Arkiv – Exportera och då öppnar sig denna dialogruta. Här kan du välja vart och hur bilden ska exporeras ut ur Lightroom
Exportplats (1), här väljer du var bilden ska hamna, jag tycker det är smidigast att välja skrivbordet.
Namnge fil (2), här väjer jag ”Eget namn” och skriver in vad jag vill döpa filen till, NAMN i detta fall.
Filinställningar (3), här väljer du bildformat och färgrymd. Ska bilden upp på nätet eller skickas för utskrift väljer jag formatet jpg med färgrymden sRGB och ställer kvaliteten till 100. Vissa utskriftslab kan hantera adobeRGB med inte alla så sRGB är ett säkert kort.
Ange storlek på bild (4) jag har Anpassa: Bredd och höjd i-klickad men om du ska skriva ut bilden fyller jag inte in något för bredd (B) och höjd (H) och då får bilden den pixeldimension den har, däremot om bilden ska upp på nätet behöver du minska ner den. Till exempel, om jag ska ha bilden till den här bloggen kan den som störst ha bredden 1640 px så jag skriver det men lämnar höjden tom så att proportionen behålls. Upplösningen spelar ingen roll så jag lämnar Lightroom grundinställning på 240 ppi kvar.
Utdataskärpa (5). Här kan du välja extra skärpa beroende på hur bilden ska visas, (Skärpa för: skärm, matt papper eller glättat papper – du väljer genom att klicka på den blå dubbelpilen) och sedan hur mycket utskärpa du vill lägga på (Mängd: Låg – Standard – Hög, du väljer genom att klicka på den blå dubbelpilen). Jag brukar använd standard, men här måste man nog prova sig fram….
Export inställningarna Video, Vattenstämplar och Efterbearbetning använder jag inte och Metadata låter jag Lightroom baka in all metadata som följer med filen.
Tips: Några riktvärden på bildstorlekar på nätet är 1024 px för Instagram, 2048 px för Facebook.
Tips: jag har upptäckt att mina bilder ofta blir lite för mörka när jag skriver ut dem så numera ökar jag exponeringen med 0.1 – 0.2 (i Grundläggande-panelen) för att motverka detta. Att det blir så här beror på att skärmen är bakbelyst och bilden på papper reflekterar ljus. Exakt hur mycket ljusare du behöver göra dina bilder beror på hur ljus din skärm är så här måste du prova dig fram.
Så där nu har du lagt på digital skärpa på bilden och exporterat ut den i jpg-format så nu hoppas jag du får en fin utskrift eller en riktig rökare på Instagram eller var du nu delar dina bilder med omvärlden!
Till sist några saker som är bra att tänka på:
Tänk på att inte överskärpa dina bilder. Det är verkligen inte är snygga och det är ofta bättre att ha för lite (eller ingen) digital skärpa än för mycket. Titta på bilden i 100% (men inte mer) för att se så du inte överskärper den!
Tänk på att hur bilden ska betraktas (skärm eller utskrift och på vilket avstånd) påverkar hur mycket digital skärpa du behöver lägga på bilden.
Glöm inte att använda maskningsfunktionen
Det var allt för den här gången. I nästa inlägg tänkte jag visa hur jag brusreducerar i Lightroom vilket går lite hand-i-hand med skärpan så dessa justeringar kommer att påverka varandra.
Klart slut!