Fixa lysande kanter

Bildbehandling, Mjukvara 14 mar 2017

Hej!

Den här gången blir det ytterligare ett Photoshopknep som kan vara bra att ha i verktygslådan. Om du arbetat mycket med bilden och till exempel ljusat upp skuggorna (och annat) så kan det hända att det dyker upp en lysande gloria längs kanter, och detta är inte speciellt snyggt. I det här inlägget tänker jag visa en metod du kan använda för att ta bort glorian. Ganska enkelt men användbart – den bästa kombinationen.

Tips: huruvida glorian är ett problem eller inte beror på vad du ska ha bilden till. Tänker du endast visa bilden på Facebook eller instagram behöver det inte vara ett problem värt att lösa – på lågupplösta bilder syns den inte alltid. Däremot om du tänker skriva ut dina bilder och i lite större storlek så är det väl värt arbetet att ta bort den lysande glorian

 

1.  Vi tar en bild från Liverpool Albert Docks som exempel. Den här bilden tog jag en kväll och det var ganska mörkt så jag öppnade upp skuggorna kraftigt för att husväggarna ska synas bättre samtidigt som jag mörkade ner himlen; detta skapade en lysande kant (gloria) längs linjer med hög kontrast. Lysande kanter är ett tydligt tecken på att bilden har redigerats ganska ordentligt och är inte speciellt snyggt

BILD2
Den här bilden togs med en Nikon D3000 med tillhörande kit-objektiv 18-55/3.5-5.6 (@ 20 mm, f/11, ISO 100, 3 sek).

 

2.  Använd snabbvals-verktyget (markerat i bilden nedan) och gör en markering av ytan som är ljusast. I detta fall himlen. Du behöver inte markera hela himlen utan jag brukar ta en del i taget.

BILD-1

 

Måla med Snabbvals-penseln på himlen med rutan Förbättra automatiskt i-klickad.

Bild3

 

3. Klicka på ikonen för nytt lager (1) för att skapa ett tomt lager (2) ovanför startbilden. Klicka på Klon-verktyget (3) och med en 0% hårdhet på klonpensel Alt-klicka strax utanför den lysande kanten och måla längs den ljusa kanten. Eftersom markeringen fortfarande är aktiv kommer ingenting att hända med bilden utanför markeringen (på husen i detta fall) så du behöver inte vara så noga när du målar med klonverktyget längs kanten.

Bild4

När du målat ett tag så tar du bort markeringen (Cmd+D), återgår du till Snabbvals-verktyget och markerar en bit till och använder klonverktyget på samma sätt som ovan. Upprepa tills du kommit runt alla kanter som har en glorian.

Ett problem som kan dyka upp är att det sticker upp träd eller buskar vilket gör det omöjligt att använda klonverktyget som ovan. Här kan man dra ner opaciteten (till 30-40%) på klonverktyg för att lindra den ljusa glorian genom att klicka här och där. Du kommer förlora lite av detaljerna i trädet/busken samtidigt som lite av glorian blir kvar – du får försöka hitta en bra kompromiss.  Du kan också experimentera med olika blandningslägen på klon-verktyget. I den här bilden är repen från båtens master en sådant problemområde…

Tips: klona aldrig direkt på bilden utan skapa ett tomt lager och klona där istället. Nu kommer all kloning hamna där och du kan lätt stänga av/slå på för att se om resultatet blev bra. Om inte kan du bara slänga bort klonlagret och börja om med ursprungsbilden orörd.Kom bara ihåg att ha Akt. & Under i-klickad i klonverktygets inställningsrad.

Namnlöst-1
När du klickat på klonverktyget kommer den här verktygsraden upp med inställningar – se till att ha Akt. & under valt. Den här raden kommer att ändra sig beroende på vilket verktyg du har aktivt men innehåller allt inställningar till det aktuella verktyget

 

5.  Så där nu blev bilden bättre. Du kan se nedan i ursnittet till vänster så syns en tydlig ljus gloria längs hustaket och efter den här proceduren så är den borta som du kan se i bilden till höger.

Bild5

6.  Så där nu blev bilden bättre!

Klar

Det var allt för den här gången. Kom ihåg att en ljus gloria runt kanter med hög kontrast är ett tydlig tecken på att bilden bildbehandlats och är inte speciellt snyggt.  De ljusa kanterna kanske inte syns eller märkas på lågupplösta bilder på nätet men kommer absolut att synas på lite större utskrifter och det drar ner intrycket av bilden.

 

Klart slut

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.