Bestäm hur Lightroom tolkar rå-filens färger Kameraprofiler

Bildbehandling, Kreativt 30 sep 2016

Hej igen

Den här gången tänkte jag visa en enkel med lätt bortglömd funktion i Lightroom (eller Camera Raw). Du kan med ett enkelt knapptryck ändra Profilen och den här funktionen hittar du under Kamerakalibrering i Framkalla-modulen.

BILD-1

 

Profiler finns endast tillgänglig för rå-filer (alltså inte för jpg som redan har en kameraprofil inbakad som du valde i kameran t.ex  Landskap, porträtt osv). Genom att byta kameraprofilen påverkar du hur Lightroom tolkar färgerna från rå-datan (ingen av reglagen i Lightroom kommer att röra sig så det är alltså inte frågan om en bildbehandling av bilden i vanlig bemärkelse).

Som utgångspunkt (om du inte ändrat standard inställningarna) använder Lightroom profilen ”Adobe Standard” och den ligger nära en orörd rå-fil som är kontrastlös och har omättade färger. Adobe har nog valt att ha detta som grundinställning då de flesta som fotograferar i rå-format gör det för att inte vill lämna över framkallningen till kameran utan göra den själv. Det är väldigt sällan som rå-filen med profilen ”Adobe Standard” är det du vill ha som slutligt resultat (och för mig händer det aldrig). Om du inte är intresserad av bildbehandling föreslår jag att du väljer en profil i kameran och tar bilder i jpg format – då sköter kameran all bildbehandling åt dig (färg, ton, skärpning och brusreducering etc).

En möjligt frustration kan vara att bilden du får upp i Lightroom inte liknar den bilden du såg på kamerans LCD-skärm (bilden är inte lika färgglad, kontrastrik, mer brusig, ser mindre skarp ut osv). Så om du vill få en bildstil som liknar de stilar du kan ställa in i kameran om du fotograferar i jpg-format men ändå ha flexibilitet av en rå-fil i efterbehandlingen –  till exempel för att kunna hantera högdagrar och skuggor – så är en utmärk lösning att prova olika profiler som en utgångspunkt.

Genom att trycka på ”dubbelpilen” precis till höger om ”Adobe Standard” får du en lista med andra profiler som finns tillgängliga. Exakt hur lång listan är eller vad profilerna heter beror på vilken kamera du har. Kom ihåg att om du fotograferar i jpg finns inga profiler här!

BILD-2

 

Bilden här under är Adobe Standard vilken är den profil som Lightroom automatiskt ger bilder som importeras och så här ser den orörda rå-filen ut (med profilen Adobe Standard och utan att jag dragit i några reglage i Lightroom).

Adobe Standard

 

Här nedan finns samma bild i olika versioner som bara skiljer sig åt med avseende på kamera profil (jag har alltså inte dragit i några av Lightrooms spakar). Titta speciellt på de gula löven där ser man mest skillnad mellan profilerna. Jag förstår att det kan vara svårt att se tydliga skillnader på de olika bilderna som de presenteras i en blogg men prova på en egen bild och klicka på de olika profilerna så kommer du se vad jag menar.

Camera Landscape Camera Neutral Camera Portrait Camera Standard Camera Vivid

 

Tips: Det finns också ett stort antal spakar under profilvalet där du själv kan påverka hur färgerna tolkas men jag brukar inte dra i dessa då jag sällan eller snarare aldrig lyckas med dessa reglage. Men du kan ju prova!

Efter du valt den profil du tycker bäst om kan du börja redigera bilden i Lightroom för att få den på det vis du vill ha den.

Det var allt för denna gång

Klart slut!

 

5 kommentarer

Danny 26 jan 2017

Hej!

Bra artikel, men skulle för arbetsflödets skull ha möjligheten att ställa in kameraprofilen redan vid import i lightroom, vet du om det finns någon sådan möjlighet?

Mvh Danny

Svara
  Johan Lennartsson
  Johan Lennartsson 30 jan 2017

  Hej, kul att du gillade artikeln. Vad du kan göra är att skapa en framkallningsinställning i Lightrooms Framkalla-modul i vilken du väljer den kameraprofil du vill ha när du importerar. Sedan väljer du denna profil under importen (titta gärna i inlägget https://firstfoto.se/johanfotar/hur-far-jag-in-bilderna-i-lightroom/). Sedan kan man passa på att också korrigera kromatisk abberation och objektivkorrigeringar på samma gång. Har inte provat detta men det borde fungera!

  Danny 31 jan 2017

  Hej och tack för svaret.

  Hittar dock inte var jag ändrar objektivkorrigeringar och kameraprofiler från kameran.
  Väl inne i framkallningsinställningarna finns där ju bara lightrooms egna förinställningar för toning, svartvitt, video och annat.
  Inget om kromatisk abberation eller skärpa , förutom någon förinställningar om ansikten och natur. Jag förstår ju att det finns om du säger det, men det verkar som jag är för dum för att hitta det.
  Tacksam för hjälp.

  Mvh Danny.

  Johan Lennartsson
  Johan Lennartsson 31 jan 2017

  Hej! Objektivkorrigeringar hittar du i panelen ”Objektivkorrigeringar” där även ta bort kromatisk avvikelse också finns. För att detta ska fungera enkelt måste ditt objektiv finnas i LR databas, vilket innehåller många men inte alla objektiv. Alla min Nikon objektiv finns men inte de till min lilla Panasonic kamera. Kameraprofilerna hittar du i panelen längst ner (kallas kamerakalibrering). Om du klickar i de alternativ du vill ha och sparar det som en framkallningsinställning så borde det fungera, men som sagt jag har inte provat själv så helt säker kan jag inte vara. Skriv gärna en ny kommentar och berätta om det fungerar! Bästa hälsningar, Johan

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.