X-PRO2 – NYTT FLAGGSKEPP FRÅN FUJIFILM

Nyheter 22 jan 2016

Fujifilm har passat på att lansera sin mest avancerade spegellösa systemkamera hittills. Modellen heter X-Pro2, och innehåller, bland annat, en nyutvecklad multihybridsökare och en sensor på 24,3 megapixlar

FujifilmX-Pro2-fram-WordpressFujifilms nya flaggskepp heter X-Pro2, och har ett nyutvecklat kamerahus, som är väderskyddat. Vi noterar även en nyutvecklad 24,3-megapixels bildsensor (X-Trans CMOS III), en kraftfullare och mer effektiv processor (X Processor Pro), samt en förbättrad, mer avancerad multihybridsökare med fördelarna från både en optisk och elektronisk sökare. Den nya bildsensorn och processorn ska, enligt Fujifilm, leverera högre detaljrikedom och bättre egenskaper under dåliga ljusförhållanden, men också snabbare autofokus och hantering.

Kamerans bildsensor har den högsta upplösningen någonsin i X-serien, och använder Fujifilms färgfilter med ett oregelbundet pixelarrangemang som ska minimera oönskad information utan att använda ett optiskt lågpassfilter.

FujifilmX-Pro2-bak-WordpressAntalet fasdetektionspunkter har utökats i den nya bildsensorn, och täcker nu ett större område, vilket Fujifilm menar dramatiskt ska förenkla fotografering av rörliga motiv, samtidigt som utläsningen för kontrastavkännande autofokus sker med fördubblad hastighet. Flera andra responstider ska också ha förbättrats, trots den ökade upplösningen, vilket ska märkas både vid exempelvis uppstart och seriebildstagning.

X-Pro2 är, precis som sin föregångare X-Pro1, utrustad med en multihybridsökare där det går att växla mellan optiskt och elektroniskt läge beroende på motiv och situation. I det elektroniska läget har upplösningen utökats till 2 360 000 pixlar och en maximal uppdateringsfrekvens på 85 bilder/s. Även den optiska sökaren har utvecklats, och kan nu visa en liten digital bild i det nedre högra hörnet för att man ska få full kontroll över fokus, komposition, exponering och vitbalans.  Det går att visa hela bildutsnittet, eller med förstoring (x2,5 eller x6). Det optiska läget har dessutom en funktion för brännviddssimulering som har tillkommit för att förenkla valet av objektiv för en viss situation.

X-Pro2 är Fujifilms första kamera med det nya filmsimuleringsläget Acros som ger finkorniga bilder med ett rikt tonomfång och djup svärta. Dessutom har en ny funktion med möjlighet att justera bildernas kornighet lagts till för samtliga filmsimuleringslägen.

FujifilmX-Pro2-ovan-Wordpress

X-Pro2 har en väderskyddad konstruktion i magnesium, samt dubbla SD-kortplatser. Kamerans nya mekaniska slutare har en kortaste slutartid på 1/8 000 sekund, och erbjuder blixtsynkronisering på upp till 1/250 sekund. På kamerans reglage för exponeringskompensation finns ett nytt läge – c – som utökar skalan till ± 5EV, och val av fokuspunkt har förenklats med den nya smarta niovägskontrollen. Antalet valbara fokuspunkter i AF-läget ”Enskild punkt” har dessutom utökats till 273 stycken.

Fujifilm X-Pro2 kommer att få ett cirkapris på 18 000 kronor, och börjar säljas i februari 2016.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.