X-Pro1 ett nytt flaggskepp från Fujifilm

Systemkameror 20 jan 2012

Nu har Fujifilm lanserat sitt nya flaggskepp, och därmed kastar även man sig in i det allt populärare hybridsegmentet. Den nya kameran – Fujifilm X-Pro1 – är precis som Nikon 1-systemet  X-Pro1 ett helt system med en nyutvecklad objektivfattning och en speciell sensor. Till utseendet behåller man dock retrolooken från till exempel X100.

Under skalet på den nya kameran hittar vi alltså en helt ny sensor i APS-C-formatet, men Fujifilm har valt att kalla den APS-X, där X:et hänvisar till den nya objektivfattningen. Den nya sensor använder en egenutvecklad teknik som man kallar X-Trans CMOS, och som enligt Fujifilm ska leverera fantastiska bilder. Enligt pressreleasen ska den till och med ”leverera en upplösning motsvarande, eller till och med bättre, än en bildsensor i fullformat”. Men här har nog pressfolket på Fujifilm blandat ihop äpplena med päronen eftersom upplösningen inte är den avgörande faktorn som gör fullformatsensorn överlägsen de mindre sensorerna. Men det låter onekligen bra.

Den nya objektivfattningen X-mount är unik för Fujifilm, vilket kan vara till en liten nackdel eftersom utbudet av optik blir ganska begränsad till en början. Man har dock varit förutseende och tagit fram en M-adapter som gör det möjligt att använda hela Leicas M-optikserie, vilket breddar utbudet ordentligt med riktig kvalitetsoptik. Dessutom utlovas det adaptrar till fler typer av optik.

Fujifilms unika hybridsökare som vi tidigare lovordat, och som för övrigt sitter i X100-modellen, har fått följa med till det nya systemet. Hybridsystemet innebär i detta fall att du kan växla mellan en optisk eller elektronisk sökare beroende på vilket som passar fototillfället bäst.

I samband med lanseringen av X-Pro1 lanserades även tre ljusstarka gluggar till systemet. Samtliga med fast brännvidd. Vidvinkelobjektivet på 18 mm och f/2,0, standardgluggen på 35 mm och f/1,4, samt teleobjektivet på 60 mm med en maximal bländare på f/2,4 låter alla som fina objektiv.

Kameran beräknas finnas ute i butik under april, men något rekommenderat pris har ännu inte offentliggjorts.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.