X-E1 – Fujifilms nya tillskott till X-serien

Systemkameror 7 sep 2012

Nu släpper Fujifilm den spegellösa systemkameran X-E1. Nykomlingen innehåller samma APS-C-baserade X-transsensor på 16,3 Mp, inbyggd blixt, och samma X-fattning för att passa ihop med objektivserien Fujinon XF som föregångaren X-pro1. Den här gången har man dock tagit sig en extra titt på kamerans storlek, vilket har resulterat i ett mindre kamerahus. Även sökaren har uppgraderats och kameran innehåller nu en elektronisk sökare av OLED-typ med en upplösning på 2,36 miljoner pixlar, vilket är en av de högsta upplösningarna tillgängliga för elektroniska sökare idag.

I nuläget finns det tre objektiv i X-serien, men under hösten siktar Fujifilm på att utöka dessa till fem. Under 2013 är också tanken att samlingen ska utökas ytterligare till tio olika objektiv. Med en Fujifilm M-adapter kan även M-objektiv användas med X-kamerorna.

En fulladdad kamera kan ta ungefär 350 bilder innan batteriet tar slut och för den som vill komma ifrån de vanliga bilderna erbjuder X-E1 kreativa filmsimuleringslägen för att efterlikna de utmärkande texturerna från analoga kameror. Det finns även tre filter för monokroma och sepiafärgade utseenden. Ett känslighetsomfång på ISO 200-6 400 (utökningsbart till ISO100, 12 800 och 25 600) och en inbyggd blixt med ett guidenummer på 7 och TTL-systemet ska underlätta fotografering inomhus.

I videoläget är det möjligt att filma i full-HD-upplösning (1920 x 1080) i hastigheten 24 bilder/sekund, och även här finns möjlighet att lägga på monokroma och analoga effekter. Kameran erbjuder även en port för extern mikrofon.

Kameran, vars ovandel och front är tillverkade i magnesium, har ett grepp med gummerade ytor, och kontrollerna har texturerade ytor för bättre hantering. Kameran kommer att finnas tillgänglig i svart och silver, samt helsvart.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.