Visa tiden i dina bilder

Teknik 9 sep 2013

Skapa en unik bild som visar tidens gång

VisaTidenIDinaBilder-Wordpress

Och nu till något helt annat. Konstfotografen Matt Molloy har skapat ett otroligt intresse på Internet med sina bilder, och det finns ingen anledning till att du inte kan testa den här tekniken själv. Allt du behöver är intressanta moln, en fokuspunkt, och en vision kring hur slutresultatet ska se ut.

”För att skapa de här bilderna slår jag samman flera bilder till en”, avslöjar Matt. ”Jag börjar med en tidsintervallsfotografering (när flera bilder tas från en fast position). Därefter slår jag samman de olika bilderna i Photoshop.”

”När jag gör tidsintervallsfotograferingen kan intervallet (tiden mellan varje bild) drastiskt ändra utseendet i den färdiga bilden. Ett kortare intervall kommer att ge mjukare rörelser, medan ett längre intervall kommer att skapa ett tomrum mellan rörliga motiv, vilket ger ett mer stegvis utseende. Hastigheten på de rörliga elementen är ungefär densamma. Snabbare objekt kommer att ha utrymme mellan sig och långsammare kommer att se mjukare ut, beroende på ditt intervall.”

”För att slå samman bilderna använder jag blandningsläget Ljusare i Photoshop. Det lägger endast till de ljusare elementen i varje bild som följer. När jag har slagit samman bilderna justerar jag nivåer och kontrast för att få tillbaka de mörkare tonerna. Att automatisera processen via makron i Photoshop sparar mycket tid och kraft.”

Sätt igång

• Använd stativ och fjärrutlösare för att undvika rörelser mellan bilderna när du intervallfotograferar.

• Fota i manuellt läge för att säkerställa konsekvent exponering i bilderna. Exponera efter högdagrarna (så att detaljerna behålls i de ljusa delarna).

• Ta flera bilder – Matts bilder innehåller allt från 80 till fler än 600 bilder.

• Matt säger att inte alla färdiga bilder behöver visa samtliga tagna bilder. ”Om det händer för mycket när du slagit samman bilderna kan du testa att använda färre av dem. Jag börjar normalt med alla och tar sedan bort om det behövs, och försöker sedan igen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.