VINNAREN I WORLD PRESS PHOTO OF THE YEAR 2013 ÄR UTSEDD!

Aktuellt 21 feb 2014

Det var fotografen John Stanmeyer som tog hem vinsten i 2013 års upplaga av fototävlingen World Press Photo of the Year. Den vinnande bilden visar afrikanska gästarbetare på stranden vid staden Djibouti nattetid, när de håller upp sina telefoner för att kunna fånga upp en billig signal från grannlandet Somalia.  Bilden vann dessutom första pris i kategorin ”Contemporary Issues Singles” och togs för National Geographics räkning

JohnStanmeyer-Wordpress

Tävlingen World Press Photo är världens mest prestigefyllda tävling för fotojournalister, och är nu inne på sitt 57:e år. Till 2013 års upplaga skickade 5 754 professionella fotografer från 132 länder in 98 671 bilder.  Juryn delade ut priser i nio temakategorier till 53 fotografer från 25 olika nationer. Som World Press Photo of the Year 2013 valdes en bild ut.

 

”Vi är mycket stolta över att kunna stödja fotojournalister från alla världens hörn och belöna deras talanger när det gäller att ta fängslande bilder och föra fram dem till en internationell publik,” säger Niklas Andersson Steen, produktchef för foto och cinema på Canon Svenska AB. ”John Stanmeyers fina vinnarbidrag visar den kraft som ligger i bilder och åskådliggör ett nutida globalt ämne, på ett konstnärligt och skickligt sätt.”

 

Stanmeyer tog bilden med en Canon EOS 5D Mark III utrustad med ett EF 35 mm f/1,4L USM-objektiv vid bländare f/1 @ 1/40 sek och ISO 10 000.

Vid en ceremoni i Amsterdam får Stanmeyer som vinnare ta emot ett pris på 10 000 euro från World Press Photo. Canon Europe kommer också att förse honom med en professionell digital systemkamera och ett objektivkit.

De bilder som vunnit priser presenteras i en utställning som kommer att besöka mer än 100 städer i över 45 länder. Den första utställningen för 2014 World Press Photo öppnas i Amsterdam den 18 april 2014.

Mer information om World Press Photo finns på www.worldpressphoto.org.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.