Vardagsbilder är vanligast

Nyheter 7 jun 2017

Att det fotograferas som aldrig förr kommer knappast som någon nyhet, framförallt inte om man är aktiv på Instagram och andra sociala medier.

Men vad är det vi svenskar helst ser till att föreviga? Enligt en nordisk undersökning som Canon har gjort i samarbete med Yougov handlar det i första hand om vardagshändelser. På andra respektive tredjeplats kommer natur och resor.

I undersökningen har personer från Sverige, Danmark, Norge och Finland i åldrarna 16 till 40 fått svara på en rad olika frågor om sina fotografivanor. I den uppger drygt hälften av alla svenskar att de tar en till fem bilder per dag. Sex procent tar upp till tio bilder, och ytterligare sex procent tar tio eller fler bilder per dag.

Det absoluta favoritmotivet för svenskar är olika sorters vardagshändelser. 36 procent har detta på första plats. För drygt var fjärde är det natur som är favoritmotivet medan var femte uppger att de föredrar resor.

– Det här visar att det är i vardagen människor hittar sin inspiration. Även om det är spännande att åka bort är det ju i vardagen man har sitt vanliga liv. Det är i nuet som man hittar det vackra som är värt att föreviga. Vi vill uppmuntra människor att njuta till fullo av varje sekund, säger Helen, Iwefors-Häggblom, kommunikationschef på Canon.

Den främsta anledningen till att vi fotograferar är enligt undersökningen för att minnen. Hela 72 procent uppger detta. Men man gör det även för att kunna visa vänner och familj vad som händer i ens liv. Närmare varannan som delar bilder i sociala medier uppger detta som det huvudsakliga skälet.

Vi skiljer oss en del i Norden. I Finland och Norge är favoritmotivet natur. Danskarna gillar vardagsmotiv mest av alla, 42 procent väljer detta. Däremot ratar de naturbilder i större utsträckning och fotograferar mest mat i Norden.

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 11-16 april har sammanlagt 1025 intervjuer genomförts med 16-40 åringar i Norden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.