Utjämna

Guider 10 feb 2011
Utjämna
Utjämna

1 Detta är en användbar teknik som kan snabba upp arbetet med att korrigera blekning i gamla bilder. Öppna en lämplig bild. Tryck på [Ctrl]/[Command]+[Shift]+U för att snabbt mätta av bilden och ta bort eventuella missfärgningar, och duplicera sedan bakgrundslagret genom att trycka på [Ctrl]/[Command]+J.

2 Gå till Bild > Justeringar > utjämna i Photoshop, eller Filter > Justeringar > Utjämna i Elements. Klicka OK. Tonvärdena av pixlarna i felexponerade områden kommer att omdistribueras för att skapa en bättre balans mellan skuggor och högdagrar.

3 Vissa delar av det justerade området kommer att se för mörka ut jämfört med resten av bilden, medan andra delar ser för ljusa ut. Lägg till ett Nivåjusteringslager, och drar reglaget Utgångsnivåer för skuggor inåt för att försvaga de svarta tonerna, och sedan mellantonsreglaget till höger för att göra mellantonerna lite mörkare.

4 Vi vill inte försvaga de vita tonerna som vi gjorde med de svarta, då det gör att vi förlorar kontrast i bildens högdagsområden, så istället lägger vi till en mask på det duplicerade lagret och måla över de områden där vi vill dölja Utjämningseffekten. Vi behöver fortfarande efterbelysa vissa områden manuellt, men vi har nu relativt lite arbete kvar.

5 För att efterbelysa (göra mörkare) de värsta av de blekta områdena, lägger vi till ett nytt Nivålager ovanför det som redan finns, och drar mellantonsreglaget till höger för att göra bilden mörkare. Invertera masken, och ta en vit pensel vid 0 % hårdget och 10 % opacitet, och måla över de blekta områdena upprepade gånger för att göra dem gradvis mörkare.

När det appliceras på en markering, mappar Utjämna om intensitetsvärdena för de markerade pixlarna i en bild så att de bättre representerar det valda intensitetsomfånget. När det appliceras på bilden som helhet, mappar Utjämna om intensitetsvärdena för att göra det ljusaste värdet vitt och det mörkaste värdet svart, värdena däremellan fördelas jämt över gråskaleomfånget – en effekt som liknar Autokontrast. Utjämna kan användas på detta sätt för att göra skannade bilder som ser för mörka ut ljusare.

Utjämna kommer sällan fixa en bild helt själv – det vet inte vilka områden som ska vara ljusa respektive mörka – så du behöver förmodligen göra lite manuell skuggning och efterbelysning. Det är dock föredragbart att använda Utjämna först, eftersom det kommer att göra ett bra jobb med att jämna ut tonerna i alla utom de ljusaste och mörkaste områdena, vilket sparar dig rätt mycket finlir med penslarna.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.