Utforska olika lagertekniker

Guider 18 maj 2011

När man överväger olika justeringslager, tänker många endast på justeringsdelen av termen och inte så mycket på “lager”. Genom att dessa justeringar ligger på egna lager, ger Photoshop dem samma rättigheter som vanliga lager. En av de mest självklara fördelarna med detta är användandet av Lagermaskfunktionen. Denna ger dig enkel och selektiv kontroll över hur justeringen appliceras på bilden. Du kan genom den t.o.m. “måla in” justeringen – nästan som om din pensel var laddad med magisk färgförbättrande målarfärg. Och det roliga slutar inte där. Justeringslager kan även utnyttjas i andra lagertekniker som grupper och vectormasker. Om du har lagt upp många justeringslager för en bild, kan du gruppera dem så du enkelt kan slå av och på alla på en gång. Det blir då enkelt att utvärdera bilderna “före” och “efter”.

Har du övervägt att lägga till lagerstilar på ett justeringslager? Inte? Det har Adobe. Och de har byggt in denna funktion utifall att du skulle behöva den. Du behöver visserligen vara rätt kreativ för att komma på en anledning till att lägga till Avfasning eller Relief på ett Tröskelvärdelager. Men om du någon gång behöver göra det, kommer du vara glad att det är möjligt!

Svart & Vit
Detta justeringslager med reducerad opacitet utgör en effektiv metod för att reducera mättnad i en bild. Använd en stor pensel på masken för att selektivt applicera effekten där du vill ha den.

Kurvor
Noggrann applicering av Kurvjusteringslagret kan reducera hudfläckar, eliminera glans och ge en jämnare hudton utan att du behöver offra skuggdetaljer.

Ögonfärg
Att göra bruna ögon blå kräver att du parar ihop flera justeringslager. Nivåer för att göra tonen i irisarna ljusare, och Nyans/Mättnad för att skapa den nya nyansen.

Lyster
Lysterjusteringslagret ansvarar för att förstärka de olika färger i dina bilder. Använd masken för att applicera effekten enbart på de färger som är svaga.

Omfärgning

Färga om objekt med ett Nyans/Mättnadsjusteringslager och alternativet Färga. Använd blandningsläget Mjukt ljus för att skapa en naturlig känsla, och lagermasken för att begränsa effekten till det önskade objektet.

Vinjett
För att skapa en attraktiv vinjett runt kanten, använder du ett Exponeringsjusteringslager med Gamma kraftigt reducerad. Sedan en kraftigt luddad rektangulär markering fylld med svart på masken.

Selektiva färgeffekter är enkla att åstadkomma med justeringslagret Svart & Vit. Istället för att lägga till färg, tar du bort den svartvita justeringen, vilket låter den ursprungliga färgen att skina igenom. Att måla på masken är knepet för att ta bort det svartvita selektivt.

Ignorera inte förinställningarna. Det finns några grymma effekter som redan är klara att använda i Photoshop. Nyans/Mättnad har en Sepia-förinställning som gör det enkelt att skapa denna klassiska look. Du kan använda den som den är, eller justera reglagen för att göra den till din egen.

Justeringslagret Invertera skapar looken av ett filmnegativ. Men om blandningsläget ändras till Färg, återskapas bildens skugg- och högdagsvärden, och endast nyansen ändras. Detta förvandlar bilden till ett intressant drömlandskap.

En av fördelarna med att ha justeringarna som lager är att du har alla fördelar från vanliga lager. Det finns ingen anledning till varför du inte kan använda vectormasker eller lagerstilar med justeringslager.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.